JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtte til LOs EØS-krav

SV og Sp støtter LOs krav om evaluering av EØS-avtalen. Det samme gjør Unio, YS og Akademikerne. Det har ikke vært mulig å komme i kontakt med Aps partisekretær Raymond Johansen eller EØS-ansvarlig Vidar Bjørnstad i Ap i dag.

stig.christensen@lomedia.no

Senterpartiet er helt enige med LO i at det trengs en evaluering av EØS, noe de for lengst har programfestet. Politisk rådgiver på Stortinget, Cathrine Amundsen, peker på at avtalen ikke har vært evaluert siden etableringen og at evalueringen må ta for seg alle sider av avtalens betydning for Norge. Hun peker spesielt på betydningen for norsk sjølråderett.

Sp: Inn i regjeringsforhandlinger – Senterpartiet er primært for en annen tilknytningsform med EU, men uansett trenger vi nå en evaluering, sier Cathrine Amundsen, som legger til at Sp vil ta med seg ønsket om evaluering inn i eventuelle nye regjeringsforhandlinger etter valget.

I SV er man svært glade for LOs vedtak.

SV: Er blitt tabu – Det trengs en offentlig utredning om saken, mener nestleder Audun Lysbakken. Han mener EØS-spørsmålet er blitt tabu å diskutere, at det er «opplest og vedtatt» at det ikke fins noe alternativ.

– Men selv uten en EØS-avtale er det mulig å sikre markedsadgang. Lysbakken viser til at Sveits har en mindre omfattende avtale.

– Jeg skjønner godt LO. EØS griper inn i norske politikeres muligheter for å bestemme fritt. Ta spørsmålet om industrikraftregime. Det hadde vært mye lettere uten EØs-avtalen. Det samme gjelder anbud i velferdsstaten. Det ville vært mye lettere å stoppe anbud uten avtalen. Det tredje eksempelet er EUs 3. postdirektiv, sier Audun Lysbakken.

Unio: Tiden er inne Unio-leder Anders Folkestad er blant dem som mener at tiden er inne for en evaluering av EØS-avtalen.

– Direktiv-flommen og all usikkerhet i forbindelse med flere dommer i EU taler for det. Selve rettssystemet i EU er ikke en del av EØS-avtalen, men det kan påvirke vårt arbeidsliv. EØS-avtalen og tilliggende systemer får konsekvenser for oss, understreker Anders Folkestad.

YS: Er åpen for evaluering. – Det kan være helt ok å få evaluert EØS-avtalen i nærmeste framtid, mener YS-leder Tore Eugen Kvalheim. Han sier EØS-avtalen har fungert bra som en handelsavtale, men sosiale spørsmål og ting som har med arbeidstakerrettigheter å gjøre har vært mer problemfylt. Han mener derfor en evaluering av fordeler og ulemper kan være på sin plass.

– Tenkningen i EU og EØS er ikke alltid forenlig med vår tenkning når det gjelder sosiale spørsmål og arbeidsmiljøspørsmål, mener han

Akademikerne: Tiden inne Knut Aarbakke, leder i Akademikerne, tror også at tiden nå er inne for å få en bred vurdering av EØS-avtalen og dens betydning for Norge. Han mener det da er naturlig å se det i lys av alternativene, om vi ikke hadde hatt noen slik avtale og i forhold til om Norge hadde vært EU-medlem.

– LO nevner spesielt at avtalen må vurderes i forhold til faglige rettigheter og velferdsordninger?

– Ja, det er helt klart veldig sentrale områder, mener Aarbakke.

Annonse

Flere saker

Annonse