JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig om arbeidsrotasjoner

I denne uka demonstrerte 200 arbeidere utafor porten til Melkøya mot at NHO nå vil stanse arbeidsrotasjoner som gjør et sosialt liv mulig for reisefolk. Petroleumsforumet i Fellesforbundet ber tillitsvalgte nekte å skrive under alle lokale arbeidstidsavtaler.

– Vi demonstrerer mot at den rotasjonsordningen 14-21 som vi har vært lykkelige med i mange år har blitt tatt i fra oss. NHO mente tydeligvis at vi hadde det for godt, og de gikk til en arbeidsrettssak mot LO som LO tapte. Derfor har vi ikke den ordningen lengre og jobber sju og en halv time dagen, sa tillitsvalgt og styremedlem i El & IT Aibel, Nils G. Knutsen, til NRK under demonstrasjonen.

Dermed er det ingen ordning med innarbeiding av lengre friperioder hjemme for reisepersonell på Melkøya – og det kan bli tilstanden på alle landbaserte oljeanlegg.

NHO strammer inn alt

Arbeidsgiverne vant fram i Arbeidsretten med påstanden om at rotasjonen 14-21, med to uker på jobb og tre uker hjemme, er tariffstridig fordi den innebærer en arbeidstidsreduksjon til 33,6 timers uke i snitt.

Nå hevder NHO at Fellesforbundet og LO er kravstore fordi de ikke vil godta arbeidsgivernes tilbud for å få til lovlige 14-21-rotasjoner.

I tillegg gjør NHO oppmerksom på at heretter vil det bare være rotasjonen 12-9 som kan brukes. Det vil si tolv dager på jobb med 10,5 timers arbeidsdager og fri søndagen, pluss ni dager fri. Punktum.

Denne rotasjonen, som ikke gir noen hele helger hjemme, har mange steder blitt myket opp til den såkalte 11-10, som gir muligheter for å reise til jobb mandag morgen og dermed skjermer helga. Denne vil NHO også stanse – fra 1. juni.

Greit med lønnsnedslag?

– Dette er en tøff kamp om livssituasjonen til reisepersonellet, folk som gjør en viktig jobb på norske olje- og gassanlegg, sier Arild Håvik, leder i Fellesforbundets Petroleumsforum.

Petroleumsforumet har nettopp hatt årsmøte, og 35 klubbledere sluttet mannsterkt opp om å avvise de tilbudene NHO har kommet med for å kunne godta en ny 14 - 21-rotasjon.

– NHO framstiller oss som kravstore. Men de nevner ikke hva tilbudet deres inneholder: at vi skal ha arbeidstid 12 timer daglig men ha betalt for 11,5, at personalet kan bli stående med en arbeidstidsgjeld på inntil 75 timer ved årsskiftet som må innarbeides neste år, at tilbudet deres vil gi en økning av arbeidsplikten på 60 timer pr. årsverk og at det gir et lønnsnedslag på 2700 kroner pr. rotasjonsperiode for folk på verkstedsoverenskomsten, og 2300 på Fellesoverenskomsten på byggfag, sier Håvik.

– De sier heller ingen ting om at den såkalte sommerferien jobbes inn time for time på flat betaling, 12 timer daglig 14 dager i strekk, både søndager, helligdager og høytidsdager.

– Si nei til dårlige rotasjoner

Den siste 14-21 rotasjonen på de gamle avtalene er nå utløpt, og en hard kamp venter, særlig når NHO også vil stanse 11-10-rotasjonen 1.juni.

– De klubbene som var på årsmøtet vårt, var enige om å ikke godkjenne skilsmisserotasjonen 12-9. Det er full anledning til dette, for alle rotasjoner er en dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven og må ha tillitsvalgtes underskrift for å bli godtatt, sier Håvik.

– Dette betyr dagtid eller to-skiftordning for folk på reise, med de problemene det gir både for medlemmer, familier og bedriftene, inntil vi har gode nok ordninger. Men vi var enige om å ta kampen. Nok er nok.

Annonse
Annonse