JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar for streik

Natt til onsdag går meklingsfristen ut for de om lag 750.000 offentlig ansatte som omfattes av oppgjøret. EL & ITs klubbleder i Tele- og Datatilsynet, Ole Stein Kopperud, er en av dem som forbereder seg på storstreik.

anette@lo-media.no

– Pensjonsordningen er en av de viktigste godene vi har i staten. Å begynne å fikle med den, vil ikke bli godt mottatt, sier EL & IT-klubbleder, Ole Stein Kopperud, til Nettverk. Han mener pensjon er langt viktigere enn lønn i årets oppgjør. – Pensjonen vår er vi villige til å kjempe for. Kreves det streik, er det klart vi også vil stå på barrikadene, sier Kopperud.

Klare i kommunen

Også EL & ITere rundt om i kommune-Norge gjør seg klare til streik om det skulle bli nødvendig. Det er levert inn plassfratredelse for 28 medlemmer av i alt 169 i kommunene. Den største gruppa befinner seg i IT-avdelingen i Stavanger kommune. – Bakgrunnen for uttaket av de 28 er at vi tar ut våre medlemmer i de samme kommuner som Fagforbundet tar ut sine. Det vil derfor være noen enkeltmedlemmer i enkelte kommuner. Disse vil, ved en eventuell konflikt, tilslutte seg Fagforbundets aktiviteter på den enkelte arbeidsplass, sier forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet.

Står samlet

Pensjon er hovedsaken i årets oppgjør i offentlig sektor. De fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og akademikerne krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de fyller 65 år. Fagforbundene har dannet felles front, og det kan bli avgjørende når lønnsoppgjøret nå går inn i sin siste fase. – Vi håper det gjør inntrykk på arbeidsgiverne at alle organisasjonene har samlet seg om felles krav innen alle tariffområder. Jeg mener dette er historisk, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB. LO-leder Roar Flåthen lovet seier i pensjonskampen under LO-kongressen som nylig ble avviklet. – Vi la en god plattform for AFP i privat sektor i fjor. Det skulle bare mangle om ikke de offentlig ansatte skulle få en like god ordning. Vi legger all vår tyngde inn i dette spørsmålet, og det er ikke snakk om å godta dårligere ordninger enn de vi har i dag, sa Flåthen.

Ingen tilbud

Staten har ennå ikke kommet med noe pensjonstilbud. I følge NTB går regjeringen inn for en påslagsmodell som gjør det lønnsomt å stå lengst mulig i jobb, i tråd med den nye folketrygden. Modellen innebærer at man tjener opp en viss prosent av lønna hvert år, mens man er i arbeid. Når man går av, blir opptjeningsbeløpet delt på antall år man gjennomsnittlig kan forvente å være pensjonist.

Annonse
Annonse