JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter på brev fra Jens

Partene i meklingene for de offentlig ansatte venter nå på et utspill fra statsminister Jens Stoltenberg som de håper skal løse den vanskelige pensjonsfloken.

Tidligere i kveld ble det rapportert at man ventet et brev eller et notat fra statsministeren ved 20-tida, men en time senere hadde Nils Dalseide, som mekler i statsoppgjøret, ennå ikke mottatt noe skriftlig fra statsministeren.

– Jeg har ikke mottatt noe, men partene har forstått at det kommer noe, sa Dalseide til NTB.

Både han og Dag Nafstad, som mekler i kommuneoppgjøret, har i kveld vært forsiktige optimister med tanke på å nå fram til en anbefalt løsning i løpet av natta. Ifølge begge meklingsmennene er det en konstruktiv dialog mellom partene, selv om avstanden fortsatt er stor og mye arbeid gjenstår før en løsning eventuelt er klar.

– De nærmeste timene vil være avgjørende. Jeg har håp om at vi skal se om det blir en løsning eller ikke ved midnatt, sa Nafstad til Avisenes Nyhetsbyrå ved 19-tida i kveld.

Overgang til hva?

I det vanskelige pensjonsspørsmålet har Staten, ifølge fagbladet Aktuell, kommet med forslag om overgangsordninger for tjenestepensjonen. Arbeidsgiversiden ønsker et system etter samme prinsipper som Stortingets pensjonsreform.

Problemet for arbeidstakerorganisasjonene er at de fortsatt ikke har fått noe konkret tilbud om hvordan den framtidige tjenestepensjonen vil se ut.

– Vi vil ikke diskutere overgangsmodeller før vi vet hva det er overgang til, sier en sentral kilde i forhandlingsdelegasjonene til Aktuel.

Særaldergrenser

Også særaldersgrensene er for enkelte grupper et viktig tema. Ansatte i politi, fengselsvesenet og forsvaret er pålagt å gå av ved 60 eller 63 år. For disse gruppene vil det ikke hjelpe å ha muligheten til å jobbe ved siden av pensjon.

Her snakkes det nå om å opprette et partssammensatt utvalg som skal se på spørsmålene fram til neste års tariffoppgjør.

Bevegelse i kroner og øre

I pengespørsmålet er det litt bevegelse.

Mekling i hele natt

Partene i statsoppgjøret har innstilt seg på en lang natts jobbing ved forhandlingsbordet. Som en kilde sier:

– Hele natta vil gå med, om ikke et under skjer.

Bryter meklingene sammen, kan om lag 7 000 statsansatte og 23 000 kommuneansatte være i streik frai morgen.Les mer om streikeuttaket her.

Annonse
Annonse