JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finsk Metall fortsetter alene

Finsk Metall blir ikke en del av det planlagte industriforbundet. Den ekstraordinære kongressen sa nei.

I midten av februar gjennomførte Finsk Metall uravstemning blant medlemmene. Riktignok sa 55,6 prosent ja til å bli med inn i et nytt, stort industriforbund, men deltakelsen var meget lav: 26,5 prosent.

En ekstraordinær kongress skulle denne uken formelt vedta å legge ned det finske Metallarbeiderforbundet - for å gå inn i det planlagte store industriforbundet, sammen med fire andre forbund: Kjemisk Forbund, Tre- og Spesialbransjenes Forbund, El-bransjenes fagforbund, Jernbaneforbundet og Medieforbundet.

Oppnådde ikke 75 prosent

For å legge ned Finsk Metall, krever vedtektene et flertall på 75 prosent, men forbundets "Vänstergrupp" motsatte seg sammenslutningen. Dermed fortsetter Metallarbeiderforbundet for egen kjøl, til forbundsledelsens store fortvilelse.

Forbundsleder Riku Aalto var meget skuffet over at venstresiden satte en stopper for storprosjektet.

– Vi forsøkte å samarbeide og kompromisse, men mindretallet ville ikke. Med dette er mange års arbeid bortkastet, sa Aalto.

Ikke respekt for medlemmene?

– Nå må vi forsøke å gjenvinne medlemmenes tillit til et forbund som ikke en gang respekterer resultatet av en uravstemning, understreket Aalto.

Men det hører altså med til historien at kun 26,5 prosent av medlemmene sa sin mening om det planlagte storforbundet under uravstemningen i februar.

Aalto mener at Metallarbeiderforbundet motsetter seg med vedtaket en utvikling som ikke er å stoppe, nemlig større faglige enheter - for å sikre medlemmenes interesser i et næringslivet under stadig endring.

Annonse

Flere saker

Annonse