JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løsning på Melkøya

På Melkøya har partene endelig blitt enige om ny rotasjonsordning. Det blir fortsatt 14-21, men med 35,5 timers arbeidsuke.

anette@lo-media.no

Striden om arbeidsrotasjonene på landanlegg har pågått i lang tid. Blant pendlerne er 14-21 (14 dager på jobb etterfulgt av 21 dager fri) og 12-16 (12 dager på jobb, etterfulgt av 16 dager fri) de mest populære ordningene. Begge gir mer tid med familien, og innebærer færrest mulig dager borte i helgen. Men begge ordningene innebærer et problem. Selv med 12 timers dager, får de ansatte kun jobbet 33, 6 timer i uka. Slik ville ikke NHO ha det, og etter at LO tapte en arbeidsrettssak tidligere i år, har det pågått lange og vanskelige forhandlinger.

35,5 times uke

I begynnelsen av juni ble partene på Melkøya endelig enige. 14-21 skal fortsatt være normen, men klubbene i EL & IT og Fellesforbundet aksepterer at en gjennomsnittlig uke skal være på 35,5 timer. I praksis betyr det at den enkelte vil jobbe 9,5 timer for lite per tur.

– Den enkelte må selv avtale med bedriften om hvordan man skal få jobbet inn disse timene. Et alternativ er at man kan være disponibel for bedriften på et annet anlegg. Et annet er å jobbe inn det ekstra ved å flytte på rotasjonen. På enkelte turer kan man for eksempel jobbe to uker, etterfulgt av bare to uker fri, forklarer hovedtillitsvalgt Karsten Bøe i EL & IT klubb Aibel.

En del av striden bunnet i at NHO krevde bruk av ferie for å få rotasjonen til å gå opp. Dette ble gjort da 14-21 for første gang ble prøvd ut, nettopp på Melkøya. Å avtale slik bruk av ferie har imidlertid verken Fellesforbundet eller EL & IT godtatt. Men den nye ordningen åpner for at den enkelte kan avtale slik bruk, dersom det er ønskelig.

– Det er et personlig anliggende hvordan man vil løse dette. Det ligger ikke i avtalen at noen skal bruke av ferien sin, men det er heller ingenting som hindrer det, sier Bøe.

Presedens

At man nå har kommet i mål på Melkøya, åpner for at ansatte på andre landanlegg kan få rotasjonsordninger til å leve med. Aibel-klubben håper blant annet å få på plass en lignende avtale på Kårstø.

– Det er en etterlengtet løsning, men det handler også om at oppdragsgiveren gir klarsignal til å la oss jobb søndager. På Kårstø har Statoil tidligere vært skeptisk til det, sier Karsten Bøe.

Også forbundssekretær Trond Løvstakken i EL & IT er glad for at det nå ser ut til å ordne seg med rotasjonene.

– Det er klart at en avtale på Melkøya skaper presedens i bransjen. Det er derfor kjempeviktig at det er på plass, sier han.

Løvstakken kan fortelle at EL & ITs klubb i Apply Oil & Gas er i ferd med å få til en lignende 14-21-avtale på Mongstad. Samtidig har klubben i Medina Elektro, som jobber på Sørvaranger Gruve, fått på plass en 12-16-rotasjon.

– Tilbakemeldingene fra medlemmene er bare positive. Folk er utrolig glade for at man igjen får gode rotasjonsordninger, sier Løvstakken.

Annonse

Flere saker

Annonse