JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemte for fusjon

Den 8. EPSU-kongressen arrangeres nå i Brussel. EL & IT Forbundet er representert med nestleder Vidar Hennum som delegasjonsleder, hovedkasserer Terje Olsson som delegat og forbundssekretær Bjørn Fornes som observatør. Hovedsaken på kongressen har vært fusjonen mellom EPSU og ISKA.

christine.skarberg@lomedia.no

European Federation of Public Service Unions (EPSU) er den europeiske føderasjonen for fagforbund som organiserer stats- og kommuneansatte. Lenge har det vært ønske om en fusjon mellom EPSU og PSI/ISKA Europa (internasjonalen for offentlig ansatte). På Kongressens første dag ble endelig ønsket realisert. Fusjonen ble enstemmig vedtatt.

– Endelig er vi i mål med fusjonen. Vi har jobbet med dette siden 2005, og det har vært en lang og kronglete prosess. Det er spørsmål rundt vedtekter og kontingent, som har vært de største utfordringene for å få til en fusjonering. Nå er vi endelig i havn, og siden kongressen var enstemmig, må vi ha gjort en god jobb, sier EL & IT Forbundets nestleder, Vidar Hennum.

Favner mange

Sammenslåingen vil føre til at EPSU vokser fra å representere 224 fagforbund til 255 i offentlig sektor i Europa, og organisasjonen vil få ytterligere 11 nye land representert, blant annet Russland, Ukraina og Hviterussland. Geografisk dekker EPSU nå det europeiske kontinentet, samt Sentralasia og Israel, og vil representere 12 millioner arbeidstakere innenfor offentlig sektor.

– Vi blir en sterkere organisasjon, som vil favne arbeidstakere både i og utenfor EU og EØS-land, sier Hennum.

Bra kongress

Over 600 personer deltar på kongressen i Brussel. Hennum synes det har vært bra dager, hvor mange viktige temaer har blitt reist.

– Blant annet dette med likelønn har vært et tema som vi fra Norden har vært veldig opptatt av. Ved siden av dette vil energisikkerhet, vann, renovasjon og miljø blir et tema, og der har jo vi litt å si, blant annet om å sikre offentlig eierskap, slår Hennum fast.

Mye av arbeidet i EPSU foregår i faste komiteer. EL & IT Forbundet har hatt representanter i Komiteen for allmennyttige verk (vann, avfall og energi). Både forbundsleder Hans O. Felix og Vidar Hennum vil fortsette i komiteen den neste perioden også.

Annonse
Annonse