JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerpatruljene på veiene

LOs vaktbikkjer, de såkalte sommerpatruljene, skal ut på veiene igjen for å sjekke om arbeidsgivere følger lover og avtaler når de tar inn ungdom til sommerjobb.

Sommerpatruljene rykker ut for 23. gang i år, og tradisjonen tro skal de først og fremst sjekke at ungdommene med sommerjobb har fått arbeidskontrakt og at lover og avtaler følges. Denne aktiviteten skjer i samtlige fylker.

Buskerud først ute

Offisiell startdato er 23. juni, men allerede dagen før skal LOs sommerpatrulje i Buskerud besøke bedrifter i Gol, Geilo, Ål, Hemsedal og Nesbyen. I fjor besøkte patruljen 253 bedrifter i dette fylket. Den avdekket brudd på 67 steder. Det betyr at hver fjerde bedrift brøt loven i fjor.

Har fått tips allerede

Lena Reitan, faglig ungdomssekretær, i fylket opplyser at sommerpatruljen allerede har mottatt tips fra ungdom og bekymrede foreldre om at forholdene ikke er etter bestemmelsene. Buskerud stiller med 25 personer, som skal delta i patruljene.

En av årsakene til at LO satser på denne oppsøkende virksomheten er å informere ungdom om egne rettigheter i arbeidslivet og veilede dem når bestemmelsene blir brutt. Det finnes dessverre arbeidsgivere som utnytter ungdommen, nettopp fordi den ikke kjenner sine rettigheter. Hvert år kommer sommerpatruljene over ungdom som ikke får lønn som avtalt, arbeider for mange timer, ikke får lønnslipp eller blir satt til å utføre arbeid til skade for helse og utvikling.

Annonse
Annonse