JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strever med motparten

Krangelen rundt rotasjonsordningene har gjort forholdet til NHO svært vanskelig det siste året. Nå må LO rydde opp, krever forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.

anette@lo-media.no

Problemene med å finne akseptable rotasjonsordninger for ansatte på landanleggene, har gjort samarbeidet med NHO surt. Det la ikke forbundsleder Hans Felix skjul på da han i dag hilste landsstyremøtet i EL & IT. - Det startet i januar da LO tapte arbeidsrettssaken om at ansatte på disse anleggene skal jobbe gjennomsnittlig 33,6 timer i uka. Vi i EL & IT har hele tiden ønsket å finne en løsning som ligger innenfor det dommen sier, men det har vært ulik strategi internt i LO, fremhevet Hans O. Felix. Det er ingen hemmelighet at det er Fellesforbundet som har hatt mest problemer med å akseptere resultatene av arbeidsrettsdommen. Det var praktiseringen av deres tariffavtale som var utgangspunktet for arbeidsrettssaken, selv om resultatet hadde direkte påvirkning på EL & ITs medlemmer.

Fant løsning

Etter at LO og NHO hadde kranglet om ordningene helt siden i januar, var det de lokale partene på Melkøya som først klarte å finne frem til nye løsninger i begynnelsen av januar. Noen permanent løsning er imidlertid ikke klar, noe som sannsynligvis gjør at arbeidstidsordninger blir et viktig tema i tariffoppgjøret neste år. - Problemet er at samarbeidsklimaet med NHO har blitt så vanskelig. Det har stoppet også andre saker, for eksempel vår jobb med å få på plass en egen overenskomst for IKT-sektoren. NHO har tidligere gitt positive signaler på vårt ønske om å få til dette, men i vår har det ikke en gang vært mulig å nå frem på telefon, sa Felix.

Må samarbeide

Nå ber forbundslederen LO om å rydde opp slik at det igjen blir mulig å samarbeide med motparten i NHO. - Situasjonen er uholdbar. Nå må vi rydde opp slik at vi kan komme i gang med alle de andre sakene som nå har ligget på vent, mente Felix. Nylig inngikk EL & IT Forbundet en protokoll med NHO om avtaleforholdet i Opplysningen 1881. Etter at Telenor solgte seg ned i 1881, kunne bedriften ikke lenger bruke Telenororverenskomsten. Spørsmålet har vært hvilken tariffavtale som da skulle gjøres gjeldende. Nå er LO og NHO enige om at Handel og Kontors standardoverenskomst skal brukes fra 2010. Det er ingen heldig situasjon for EL & IT, som sliter med organiseringen i IKT-bedriftene. Håpet er at hvis samarbeidsklimaet blir bedre, vil det også innen den tid være mulig å få på plass en IKT-overenskomst for fremtiden.

Annonse

Flere saker

Annonse