JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedrifter utnytter ungdom

Hver fjerde bedrift bryter loven, viser de første rapportene fra LOs sommerpatrulje i Buskerud.

I Lier slapp jordbærplukkere det de hadde i hendene og løp da sommerpatruljen dukket opp.

– Det var helt unødvendig, sier Lena Reitan, faglig ungdomsarbeider i Buskerud.

– Vi skal ikke ta noen. Vi skal bare påse at arbeidsgiver følger regelverket.

Bedriftene slurver

LOs sommerpatruljer er i full sving over hele landet og avdekker at en stor andel av bedriftene ikke oppfyller kravene som lovverket stiller. I Modum, Øvre Eiker, Krødsherad og Sigdal i Buskerud fant sommerpatruljen 19 brudd da de unge fagorganiserte besøkte 68 bedrifter, altså hver fjerde bedrift.

Jordbærplukkere på flukt

Lena Reitan opplyser at patruljen har kommet over ansatte som arbeider uten arbeidskontrakter, får ikke betalt for overtid, heller ikke utbetalt hele lønna. I tillegg mangler lønnsslipper. Utenlandske jordbærplukkere slipper kurver og bær og springer når patruljen dukker opp.

Disse må ha blitt advart av arbeidsgiver, eventuelt formidler.

Kontrakt mangler

Lena Reitan sier at sommerpatruljen ikke er ute etter ”å ta noen”, men drive opplysningsarbeid overfor arbeidsgiverne slik at de gjør jobben som arbeidsgiver.

– Mange brudd er ikke tilsiktet. Det er snarere snakk om uvitenhet fra arbeidstaker og en forglemmelse fra arbeidsgiver. I en hektisk hverdag er det ikke alltid like lett å huske at alle ansatte skal ha arbeidskontrakt selv om noen skal arbeide bare noen uker. Sommerpatruljen gir arbeidsgiver anledning til å ordne opp i forholdene, men vil følge disse bedriftene senere og om nødvendig melde alvorlige brudd til arbeidstilsynet og forbund.

Patruljen drar til sjøs

Sommerpatruljen i Hordaland skal til sjøs. Med god hjelp av LO-forbundet Industri Energi skal patruljen besøke Sleipner, Polar Pioneer, Valhall og Oseberg. Unge arbeidere tilsluttet dette forbundet skal oppsøke annen ungdommen, og det skal legges vekt på arbeidsmiljø og sosial dumping.

Fokus på arbeidsmiljø er nødvendig også om bord på olje- og gassinstallasjonene. I går avdekket sommerpatruljen at brannvakter må dele gassmaske til tross for at dette er personlig utstyr.

Sommerpatruljen i Hordaland besøkte 338 bedrifter i fjor. Av disse ble 40 rapportert til arbeidstilsynet. En bedrift ble meldt til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Arbeidstilsynet på banen

Inspektører i Arbeidstilsynet skal besøke bedrifter med høy andel unge arbeidstakere fram til 5. Juli.

– Det er viktig å komme tidlig på banen og nå de som er på vei inn i arbeidslivet med relevant informasjon, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet

– Målet er å bedre sikkerheten til de nye i arbeidslivet og øke kunnskapen om arbeidsmiljø, plikter og rettigheter, både hos de unge og deres arbeidsgivere.

Bruk av verneutstyr

Forhold som inspektørene særlig vil ta seg av er om bedriften har oversikt over ansatte under 18 år, noe som er lovpålagt, har skriftlig arbeidskontrakt og har gjort en vurdering av farene som ansatte kan utsettes for på arbeidsplassen. I tillegg skal inspektørene undersøke om de ansatte har fått nødvendig opplæring og bruker verneutstyr og at sentrale arbeidstidsbestemmelser for ungdom overholdes.

Annonse
Annonse