JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi har levert!

Det var en arbeidsminister på frierføtter som møtte landsstyret i EL & IT i dag. - Vi har levert, og nå må vi sammen ta vare på den norske modellen og sørge for at vi ikke får mer av det som skapte finanskrisen, sier Dag Terje Andersen.

anette@lo-media.no

Arbeidsministeren brukte mye tid på å snakke om finanskrisen da han møtte EL & ITs landsstyre i dag. Han hadde nylig lest i Washington Post at amerikanske økonomer burde se og lære noe av den norske finansministeren. - Verdens økonomer ser på Norge og skjønner ikke hvorfor det går så godt for oss. Et vel organisert arbeidsliv, en stor offentlig sektor og høyt skattenivå skal etter deres målestokker ikke fungere. Men det gjør det jo, og trepartssamarbeidet er helt avgjørende for å få dette til, sier Andersen.

Lang skryteliste

Han hadde en lang skryteliste, og trakk blant annet frem regjeringens næringspolitikk som et viktig område der de rød-grønne skiller seg fra Bondevikregjeringen de tok over for. - Vi skal skape og dele. Vi skal satse på det vi er gode på, i motsetning til å være næringsnøytrale. Våre motstandere følger strategien til Doris Day, med at det som skjer det skjer. Vi er mer på linje med Nils Arne Eggens godfotstrategi, fremhever han.

Bedre verktøy

Regjeringens kamp mot sosial dumping var et annet tema Dag Terje Andersen brukte lang tid på. - Vi har levert på punkt for punkt, og dere har fått mange gode verktøy i deres kamp mot et useriøst abeidsliv. NHO er oppgitt over denne satsningen, men vi mener det kun er de useriøse som tjener på sosial dumping. Derfor er gode verktøy også en fordel for de som driver seriøst, sier arbeidsministeren. Det var Jan Olav Andersen i EL & IT helt enig i. Han benyttet imidlertid anledningen til å protestere mot dokumentasjonskravene i forhold til begjæring om allmenngjøring. - Her har dere ikke levert. Det nye regelverket har gjort det vanskeligere å få allmenngjort en tariffavtale. Vi har fått avslag på vår begjæring, og vet hvordan NHO har trenert denne saken, sier han.

Tjenestedirektivet

Flere av landsmøtedelegatene hadde også spark til arbeidsministeren. Flere tok til ordet for å kritisere Arbeiderpartiets håndtering av tjenestedirektivet.

- Selv har jeg meldt meg ut av partiet på grunn av dette, og nå har jeg et problem når jeg skal få medlemmene til å stemme for de rød-grønne, uttalte Dag Fredriksen fra Oslo/ Akershus.

- Dette er et svik. På hvilken måte kan tjenestedirektivet forhindre sosial dumping, spurte Rolf Bersås fra Stavanger.

Dag Terje Andersen mener imidlertid direktivet er en fordel for norske arbeidstakere, og at det også kan være et verktøy i dumpingspørsmål.

- Det slår fast at offentlig sektor ikke omfattes av konkurranselovgivningen. Da kan ingen dommere i EU påstå noe annet, fremhevet Andersen.

Han mente derimot at tjenestedirektivet var misforstått, og at det også var misforstått at Arbeiderpartiet hadde gått inn for et direktiv som vil svekke arbeidstakernes rettigheter.

- Det vil vi aldri gjøre. Direktivet vil ikke på noe punkt svekke vår kamp mot sosial dumping. Så enkelt er det, mente Andersen.

1881

En annen som ikke var videre imponert over regjeringen var Venke Heimdal fra Opplysningen 1881. Da Telenor ville selge seg ut av Opplysningen i 2007, uttalte nettopp Dag Terje Andersen at dette ikke ville føre til nedbemanning.

- Men det er ikke akkurat noen solskinnshistorie vi har her. Faste ansatte blir erstattet med ringevikarer og midlertidige ansatte. Vi har akkurat lagt ned en avdeling på Sortland, og to andre avdelinger står i fare for å lide samme skjebne, uttalte Heimdal.

Andersen mente imidlertid at ikke noe eierskap ville hjelpe dersom kundegrunnlaget i en bedrift svikter.

- De opplysningene jeg har fått sier at det er rundt 20 prosent nedgang i trafikken. Det kan ingen sikre seg mot. Så kan man argumentere for eller imot gyldigheten av disse tallene, uttalte han.

Annonse
Annonse