JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Uakseptabelt av ENI

Det norsk-italienske oljeselskap ENI har utelukket tilbudsalliansen Aker Solutions, Aibel og Samsung fra å by på byggingen av Goliat-plattformen. – Uforståelig, mener LO-klubbene i Aker Solutions ASA.

I starten av mars inviterte ENI til anbudskonkurranse om utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet. Tilbydere ble samtidig oppfordret til å danne sterke konsortier fordi utbyggingen ansees som en krevende oppgave, forteller Arve Toft, konserntillitsvalgt-nestleder i Aker Solutions ASA, til magasinett.org.

Aker Solutions, Aibel og sør-koreanske Samsung inngikk derfor en allianse for å by på kontrakter i forbindelse med Goliat-feltet. Det finnes totalt seks tilbydere, sier Toft.

Endret spillereglene

For noen dager siden kom beskjeden fra oljeselskapet ENI som ingen hadde ventet: Kontraktsalliansen Aker Solutions, Aibel og Samsung er FOR sterk. De tre blir ekskludert fra anbudskonkurransen samlet, men kan by hver for seg.

– Per i dag er vi ut av gamet. For at vi skal bli invitert inn igjen i anbudsrunden, må det skje en holdningsendring hos ENI, understreker Arve Toft.

Trakk seg fra anbudsrunden

Som en konsekvens av det trakk begge de norske aktørene i alliansen, Aker Solutions ASA og Aibel, seg fra anbudsrunden fordi de anser det som for risikabelt å by på byggingen hver for seg, forteller Arve Toft.

«Ved å ekskludere tilbudsalliansen mellom Aker Solutions, Aibel og Samsung har ENI i realiteten sendt byggingen av plattformen til Korea. Det er uforståelig og uakseptablet at ENI plutselig endrer spillereglene og avskjærer vår særdeles kompetente og leveringsdyktige allianse fra å tilby en sikker gjennomføring av utbyggingen», skriver LO-klubbene i Aker Solutions ASA i en pressemelding.

Sikre arbeid ved norske verft

– Byggingen av Goliat-plattformen skulle sikre arbeid ved norske verft fra 2011. Det er svært viktig å fylle ordrebøkene, særlig med tanke på hvilken periode verftene er inne i nå, understreker Arve Toft.

«Det norske innholdet har litt etter litt effektivt blitt spilt ut over sidelinjen. Først ved valg av konsept (Sevan) som utelukket bygging av understellet i Norge. Ved å forkaste alliansen som inkluderer de to resterende norske aktørene, Aker Solutions og Aibel, sørger ENI nå for at heller ikke bygging av topside og sammenstilling kan utføres i Norge», skriver LO-klubbene videre.

Spiller leverandørene ut mot hverandre?

ENI prøver nå å spille enkeltleverandører ut mot hverandre for å spekulere i en vanskelig periode med ordretørke for leverandørindustrien. I tillegg legges det opp til kontraktsformat som påfører leverandører helt urimelig risiko, mener LO-klubbene i Aker Solutions som teller mellom fem og seks tusen medlemmer.

«Slik vi ser det, er dette klart i strid med det etablerte standard kontraktsregimet og med petroleumslovens intensjoner om å sikre at norsk industri får reelle konkurransevilkår», argumenterer klubbene videre.

Prestisjeprosjekt

Tildelingen av lisensen for utbygging av Goliatfeltet var en tillitserklæring til det italienske oljeselskapet ENI. Goliat er et prestisjeprosjekt for hele oljeindustrien, og vil ha avgjørende betydning for troen på olje- og gassaktivitetenes betydning for utviklingen i nord, mener de tillitsvalgte.

Hilsen til Statoil

«Dersom kystbefolkningen ser at lite og ingenting faller tilbake til norske arbeidsplasser, er det stor fare for økende motstand mot videre utbygging i nordområdene. Det bør spesielt statseide Statoil merke seg som også sitter med en andel på 35 prosent i Goliatfeltet», påpeker Aker Solutions-klubbene.

Ber myndighetene gripe inn

ENI og Statoil som har fått tildelt muligheten til å forvalte landets nasjonale ressurser på Goliat-feltet, må opptre ansvarlig i forhold til den tillit de er vist. Plutselige endringer i spillereglene er et grovt brudd på dette. Ansvarlige myndigheter må straks gripe inn og sikre at forsvarlige bransjestandarder på kontraktssiden, samt petroleumslovens formål om nasjonal verdiskaping og sysselsetting ved utnyttelse av ressursgrunnlaget blir ivaretatt, krever LO-klubbene i Aker Solutions.

Annonse
Annonse