JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever rett til læreplass

En av tre elever ved praktiske linjer på videregående skole får ikke læreplass. Elevorganisasjonen vil derfor lovfeste retten til læreplass.

I disse dager får rundt 20.000 håpefulle ungdommer beskjed om de får læreplassen de har planlagt som en del av utdanningsløpet sitt. Mange kommer til å bli skuffet: Erfaringsmessig vil rundt 50 prosent få vite at de har fått læreplass, mens resten må vente til skoleåret er godt i gang.

Mange kommer til å vente forgjeves på praksisplassen sin. I fjor sto over 36 prosent av søkerne uten læreplass pr. 1. oktober.

Elevorganisasjonen reagerer på den stemoderlige behandlingen av elever på praktiske studier:

– Det er dårlig gjort mot dem som ikke får tilbud om læreplass. Alle i Norge skal ha rett til å fullføre videregående utdanning, sier Ingrid Liland til Dagsavisen.

Kamp mot frafall

Den nyvalgte elevlederen utfordrer politikerne:

– Vi krever av de partiene som danner regjering etter valget at de kan love rett til læreplass for alle.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) fikk i fjor høst innstillingen til et regjeringsnedsatt utvalg som skulle se på sammenhengen mellom fagutdanningen og behovene i arbeidsmarkedet.

Den gang spilte Elevorganisasjonen sammen med LO inn kravet om lovfestet rett til læreplass, et krav som ikke kom med i den endelige innstillingen.

Mange av det såkalte Karlsen-utvalgets forslag har dannet grunnlaget for stortingsmeldingen «Utdanningslinja» som ble lansert i juni, som et svar på utfordringen om voksende frafall i videregående skole. Rundt 30 prosent av elevene faller fra på videregående, på enkelte yrkesfag er frafallet på godt over 50 prosent.

Blant forslagene for å bøte på situasjonen var et nytt, praktisk fag i ungdomsskolen, mer yrkesrettede fellesfag i yrkesfagopplæringen - og bedre tilrettelegging for fagopplæring ute i bedriftene.

At regjeringen tar frafallet i videregående skole på alvor er bra, mener Liland. Men hun vil ha kraftigere lut.

– Det må pålegges fylkesmennene at de skal stille med et tilbud til alle elever som ønsker læreplass.

Store lokale forskjeller

Elevorganisasjonens ønske om pålegg til fylkene om å skaffe til veie plasser, er ikke vanskelig å begrunne med bakgrunn i tall for læreplasser. Forskjellene fra fylke til fylke er stor: I Finnmark var det godt over 50 prosent av søkerne som ikke fikk læreplass, mens i områder med bedre arbeidsmarked, som Rogaland og Hordaland, fikk rundt 70 prosent av søkerne plass innen 1. oktober i fjor.

– Det må legges til rette for at bedrifter skal ta inn folk. Det offentlige må dekke eventuelle utlegg utover de bidrag som gis i dag, sier Liland.

Finanskrise gjør trolig at det i år er enda vanskeligere å få praksisplass enn tidligere år, selv om verken Utdanningsdirektoratet eller Kunnskapsdepartementet ennå kan offentliggjøre tallene fra i år. Manglende læreplass kan være ødeleggende for mange unge:

– De som ikke får læreplass etter to år på en praktisk linje på videregående skole, er ikke attraktive på arbeidsmarkedet. Det kan være tøft for mange, sier Liland. (ANB)

I 2008 var det 38.168 lærlinger i Norge, 16 prosent av alle elever i videregående skole.

Totalt sto 36,3 av søkerne uten læreplass i fjor. 27,6 prosent av søkerne til læreplass var ikke registrert i utdanning, 8,7 prosent var registrert som elever.

I Rogaland fikk rundt 75 prosent tilbud om læreplass, i Troms og Finnmark hhv. 57 og 48,5 prosent.

Årets tall er ikke klare.

Kilde: Utdanningspeilet 2008 (ANB)

Annonse
Annonse

Totalt sto 36,3 av søkerne uten læreplass i fjor. 27,6 prosent av søkerne til læreplass var ikke registrert i utdanning, 8,7 prosent var registrert som elever.

I Rogaland fikk rundt 75 prosent tilbud om læreplass, i Troms og Finnmark hhv. 57 og 48,5 prosent.

Årets tall er ikke klare.

Kilde: Utdanningspeilet 2008 (ANB)