JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg mellom to ideologier

Dette blir et valg mellom to helt forskjellige ideologier. Et rødgrønt med solidaritet og velferd framfor skattelette, og et diffust borgerlig alternativ. Slik oppsummerte Aps Marit Nybakk NTLs valgdebatt i Oslo mandag.

stig.christensen@lomedia.no

Arbeiderpartiet vil se på bruken av midlertidige stillinger i staten med tanke på å redusere omfanget, mens FrP vil øke mulighetene for det samme. FrPs Sylvi Listhaug mente flere unge og funksjonshemmede ville komme seg inn på arbeidsmarkedet ved at det blir lettere adgang til å ansette midlertidig.

SVs Akhtar Chaudhry repliserte med å si at det er de svakeste som ryker først, og at de da trenger et bedre vern i form av en fast stilling. Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet ville bruken av midlertidige stillinger til livs der de ansatte i praksis utfører permanente arbeidsoppgaver.

Høyres Michael Tetzschner understreket at det er et behov for midlertidig arbeidskraft i næringslivet.

– Det kommer det alltid til å være på en eller annen måte. Høyre vil utvide adgangen.

Elin Volder Rutle fra Rødt fryktet et A- og B-lag og advarte mot «ring- og spring» kontrakter. Botemidlet var fagorganisering.

Mange uføre

Hans Olav Syvertsen fra KrF mente hovedproblemet er at en av fem er utenfor arbeidslivet.

– Antallet unge uføre har økt under de rødgrønne, slo han fast. Marit Nybakk understreket at mange av dem har en god grunn for å motta trygd, men hun var enig i at 11 000 unge på uføretrygd er for mange. Hun ville se nærmere på slik ting som jobbtilskudd, samtidig som hun mente mange leger var for slepphendte. Partiet Rødt støtter klart en rødgrønn regjering framfor en borgerlig. De stiller bare ett ultimatum: ingen svekkelse av uførepensjonen. Her viser de til vedtak på LO-kongressen.

Likelønn

Likelønn var ett av temaene i debatten. KrF, SV og Rødt vil ha likelønnspott, mens andre vil sette inn andre tiltak. Venstres Trine Skei Grande ville ikke ha pott, for hun mente det trengs mye mer enn de tre milliardene som Likelønnskommisjonen antyder.

– Vi vil ha bedre rekruttering, økt status til omsorgsyrker og fornying av offentlig sektor, sa Venstre-politikeren. FrP har programfestet at det ikke er en offentlig oppgave å utjevne lønnsforskjeller, men Listhaug viste likevel til at Siv Jensen i vår la fram et forslag om nettopp det.

– Vi vet at når Siv Jensen fremmer et sånt forslag, så er det det aller verste valgflesket, det er rå løgn, sa Rødts kvinne i panelet. Sylvi Listhaug kom aldri tilbake til saken, men Akthar Chaudhry fra SV fulgte opp:

– FrP sier det ikke er statens oppgave å utjevne lønnsforskjeller. Når FrP fremmer forslag på dette området, så har det ingen troverdighet.

SV-representanten fulgte videre opp med å vise til at FrP vil fjerne kollektive avtaler. Sylvi Listahug svarte som vanlig når FrP’ere blir konfrontert med programmet på dette punktet, at de vil respektere inngåtte avtaler. Hun svarte derimot ikke på om hun var enig med sin partikollega i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, når han karakteriserer kollektive avtaler som «idioti». Dagens konferansier, Solveig Kloppen, fulgte ikke opp dette spørsmålet.

Barnehager

SV-Chaudhry understreket at regjeringen nå bruker 24 milliarder på barnehager, mot 12 da de tok over.

– Alle fire – fem åringer i Groduddalen går i barnehage. Det betyr at de lærer norsk mye bedre, sa han.

Færre sykehjemsplasser

Panelet var enig om at det var blitt færre sykehjemplasser i Oslo etter at de borgerlige overtok. Hvor mange var det derimot strid om. Rødt på sto 370 færre plasser, hos SV varierte tallet mellom 148 og 948, alt etter hvordan man beregner, mens eldrebyråd Sylvi Listau, mente det var 188 færre personer på sykehjem nå i forhold til i 2003, da de overtok. Aps Nybakk mente alle anbudsutsettinger og privatisering hadde ført til at hovedstaden hadde bygd opp et fakturavelde. Hun viste til at Fremskrittspartiet påsto at det ikke ville bli nødvendig å diskutere eldreomsorg i Oslo etter at FrP hadde styrt. Nybakk la imidlertid til at eldreomsorgen var for dårlig, også på landsbasis.

– Også vi som er i posisjon må være systemkritiske, mente hun. Trine Skei Grande viste til FrP i Oslo, og sa det slik:

– Møydommen har gått. Det var ikke så lett likevel.

Annonse

Flere saker

Annonse