JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folk vil ha offentlig vannkraft

Sju av ti nordmenn er uenig i at vannkraften skal kunne være i privat eie. Men får vi en borgelig regjering, kan det fort bli realiteter.

anette@lo-media.no

nina.hanssen@lomedia.no

Kampen for offentlig eierskap til vannkraften har vært en kamp EL & IT Forbundet har stått i bresjen for. Og de har langt på vei vunnet den, godt hjulpet av den rødgrønne regjeringen. Men det har ikke vært en selvfølge. For noen år siden klaget NHO og Norsk Hydro Norge inn for ESA på grunn av de såkalte hjemfallsreglene. Disse reglene sier at kraftverk som er bygget på konsesjon, vederlagsfritt hjemfaller til staten når konsesjonsperioden går ut. Men siden det kun var private som måtte hjemfalle, mente NHO dette var forskjellsbehandling i strid med EUs konkurranseregler. Sommeren 2007 ga ESA dem rett.

Nytt regelverk

Den rødgrønne regjeringen ville imidlertid ikke gi slipp på det offentlige eierskapet. Stortinget vedtok derfor en ny hjemfallslov i fjor. Den sier at all kraftproduksjon skal være offentlig. Nye konsesjoner gis kun til offentlige eiere, og erverv av hjemfalte kraftverk begrenses til offentlige eiere. Men loven ble vedtatt på tross av høyresiden i norsk politikk. I sin mindretallsinnstilling gikk Høyre og Fremskrittspartiet inn for å avskaffe hele hjemfallsinstituttet. Hadde de vunnet frem med det, ville det vært fritt frem for private interesser å kjøpe seg inn i norske fossefall.

Bør være offentlig

Nå viser det seg at de rødgrønne har handlet i tråd med hva folk flest mener er riktig. I en spørreundersøkelse Opinion har utført for LO Media, sier sju av ti at de er uenige i at vannkraften skal kunne være i privat eie. 48 prosent av de spurte svarer de er helt uenig i at vannkraften bør være i privat eie, 22 prosent sier de er delvis uenig. 16 prosent sier de er delvis enig i at vannkraften kan være privat, mens kun fire prosent sier de er helt enige i en slik løsning.

Flest fra høyresiden

Ser man på politisk tilhørighet, ser vi at andelen Høyre- og FrP-velger som mener det er greit med privat eierskap til vannkraften, er langt høyere enn blant andre velgere. Hele 40 prosent av Høyre- og FrP-velgerne mener det er greit. I alle andre partier se andelen ti prosent eller lavere.

Omkamp?

Kampen om hjemfall har vært lang og strid. Store eiere innen norsk industri har brukt store ressurser på å stoppe den nye hjemfallsloven. Den politiske dragkampen har derfor også vært hard. Da saken ble behandlet i Stortinget i fjor høst, gikk Høyres Ivar Kristiansen langt i å love at en borgelig regjering vil gjøre om hjemfallsordningen. Det er derfor all grunn til tro at det kan bli ny strid om hjemfall dersom Høyre og Fremskrittspartiet vinner regjeringsmakten.

– Viktigere enn olje

Hans Felix, forbundsleder i EL & IT Forbundet, er ikke overrasket over at et stort flertall nordmenn ønsker at vannkraften skal være eid av det offentlige. Han frykter en borgerlig regjering vil omgjøre hjemfallsordningen.

– Dette bør være en god nok grunn for folk å stemme rødgrønt, sier han.

For Felix og hans forbund har kampen for offentlig eierskap til vannkraften stått høyt på dagsorden. Så er han også svært fornøyd med det de rødgrønne.

– En ny hjemfallslov er det viktigste vedtaket den rødgrønne regjering har gjort i forhold til forvaltning av naturressursene, sier han.

– Folk sier det er oljen som har gitt oss velstanden, men da snakker vi i et 30-årsperspektiv. Vannkraften derimot har vi hatt i hundre år, og vi snakker nå om en ressurs vi vil ha i 200 år til eller inn i evigheten. Vannkraften har vært viktigere for velferden enn noe annet, slår Felix fast.

Frykter for arvesølvet.

Men han er redd for hva som kan skje med arvesølvet. Under behandlingen i stortinget gikk Høyre og Fremskrittspartiet inn for å avskaffe hele hjemfallsinstituttet.

– Disse partiene ønsker jo mer børs og mer privatisering så det er ingen tvil om at hjemfallsretten kan komme opp igjen med ny regjering. I forrige uke presenterte FrP sin smørbrødliste over hva de vil be om fullmakt til fra stortinget de første 100 dagene. Et av områdene var usalg av offentlige eierskap for rundt 74 milliarder, der 38 milliarder skulle komme i forbindelse med delprivatisering av Statkraft.

Faren er stor for at FrP og Høyre vil avvikle eierskapet og selge ut hele arvesølvet på sikt, sier Hans Felix.

Annonse

Flere saker

Annonse