JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre får læreplass

Ved ferieslutt hadde utdanningsdirektoratet registrert 18 600 søkere til lærlingplass, men fylkene hadde bare greid å skaffe 8 500 lærlingplasser.

Det er fylkeskommunene som skaffer læreplasser, men i tillegg finner mange læreplass på egenhånd. Derfor er antallet nye lærekontrakter høyere enn antallet som fylkeskommunene formidler, fastslår Utdanningsdirektoratet. Samtidig viser en undersøkelse som fagbladet Nettverk har gjort, at det har blitt betydelig vanskeligere å skaffe læreplass på grunn av nedgangen i bransjene innenfor området til El&IT Forbundet..

Nedgang på 7,7 prosent

Direktoratet har utarbeidet statistikk over formidlingene pr 1. august i år. Direktoratet vil ikke si noe sikkert om vi står overfor mindre inntak av lærlinger før nye tall foreligger.

Men ved inngangen til august måned var 18 665 kvalifiserte søkere til læreplass registrert. Dette er 1 191 færre enn på samme tidspunkt i fjor. Dette er en nedgang på 7,7 prosent. Av de kvalifiserte søkerne var det 15 594 som har læreplass som sitt første ønske. Dette er 1 300 færre enn i fjor.

Tar selv kontakt med bedrift

Pr 1. august var det 8 523 søkere formidlet til læreplass, en nedgang på 1 165 eller 12 prosent i antall fomidlede søkere å samme tidspunkt. Samtidig viser statistikken fra Utdanningsdirektoratet at overhalvparten av søkere som ikke var formidlet, har knyttet kontakt til en eller flere bedrifter som kan tenke seg å ta inn lærling.

Formidling og fag

På grunn av Kunnskapsløftet er ikke fordelingen på fag i 2008 og 2009 direkte sammenlignbar. I forhold til i fjorårets tall er det størst nedgang i antall formidlede lærlinger innen byggfagene og helsearbeiderfaget.

Det er størst nedgang i tømrer-, elektriker og rørleggerfagene. Oversikten fra Utdanningsdirektoratet viser også stor nedgang i antall formidlede i automatikerfaget, men dette skyldes overgangen til Kunnskapsløftet og nye fagkoder.

Hvor er plassene?

– Vi sliter veldig med å finne plasswer, og slik detr ser ut nå blir det nok gitt skoletilbud til dem, sier Liv Meyer Petersen ved fagopplæringsseksjonen i Vestfold til fagbladet Nettverk.

I Vestfold var det bare én av 17 søkere som hadde fått plass, og det på skole. Forklaringen er nedgang i bransjen.

Ungdom som ikke får læreplass, får skoletilbud.

Annonse
Annonse