JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter privatisering i sykehussektoren med borgerlig regjering

De fem LO-tillitsvalgte ved St Olavs hospital er frustrerte over kutt og høyt arbeidspress, men vil ikke ha et regjeringsskifte.

nina.hanssen@lomedia.no

– Altfor mye står på spill for arbeidstakerne. Får vi en borgerlig regjering frykter vi mer konkurranseutsetting og privatisering i sykeshussektoren og vi må løpe enda raskere, sier FO-tillitsvalgt Grethe Helen Jensen

De er frustrerte fordi de har fått beskjed om å redusere budsjettet med 103 milioner kroner innen 2010.

Dette kan tilsvare rundt 200 stillinger. Minst 10 stillinger i divisjon psykisk helsevern, der Normann Sandvik, hovedtillisvalgt fra Fagforbundet og Ulf Steen fra Fagforbundet jobber.

– Både våre ansatte og tilltisvalgte løper allerede i dag fort og med en ny omstiling må vi sannsynnligvis løpe enda raskere, sier Ulf Steen. Hovedverneombud Geir Tranø nikker.

– Våre folk føler en effektiviseringstretthet og tror ikke lenger på omstillinger, sier hovedverneombudet.

Vil reversere sykeshusreformen

De er ikke fornøyd med dagens sykehusorganisering og skulle gjerne tatt en tur til Skottland for å studere hvordan man har reversert foretaksmodellen og fjernet alle markedselementene i sektoren.

– Jeg er overrasket over at en rød grønn regjering ikke har endret en sykehusreform som de allerede gjennom flere evalueringer nå vet ikke fungerer. Jeg er veldig skuffet også over at ikke LO-leder Roar Flåthen har presset regjeringen mer på dette, sier Normann Sandvik.

Men heller ikke han ønsker regjeringsskifte.

– Nei, vi kan best påvirke med våre venner i regjering. Da vil vi helst ha en rødgrønn regjering med et sterkt SV, sier han.

Grethe Helen Jensen kunne også tenke seg partiet Rødt som støtteparti for å få en venstrevridning.

Gunnar Ludvigsen er selv partimedlem av Arbeiderpartiet og vil helst ha et sterkt Ap, men er langt mer skremt over tanken på en ny borgerlig regjering.

– Da vil vi få en privatiseringsbølge over landet og det vil bli langt tøffere vilkår for vanlige arbeidsfolk. Husk bare hvilke reformer Bondevik-regjeringen var i ferd med å vedta før forrige valg, sier han og grøsser.

Han og de andre LO-kollegene frykter at velferdsstaten er truet hvis vi får et regjeringsskifte.

– Får Siv Jensen makt, kan Røros Sykehus bare pakke sammen og legge ned. Nei, vi vil ha en rød-grønn regjering med en venstrevri, slår Ulf Steen fast.

Hovedverneombudet etterlyser politikere med mot til å reversere denne markedstekningen i sykehussektoren.

– Jeg vil ha modige politikere som forteller oss hvor vi skal kutte i stedet for at foretakene tar denne vanskelige beslutningen. Vi må ha politikere som også tør å innrømme at de har gjort en feil og som ønsker forandring, sier Geir Tranø.

– Blir Siv Jensen statsminister, vurderer jeg å rømme landet, sier Grethe Helen Jensen

De andre nikker.

– Ja da flytter vi kanskje til Skottland eller New Zealand, sier Grethe Helen Jensen spøkefullt.

Vil ha Unni Hagen som statsråd

Hun kunne tenke seg en regjering der Fagforbundets Unni Hagen blir ny helseminister.

– Hun er ekstremt dyktig og kan alt om sykehusreformen. Det hadde vært en drømmesituasjon for oss å få Unni som statsråd. Da skulle vi ikke klage, sier Jensen.

Annonse
Annonse