JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Likelønn inn i Soria Moria II

Godt over 100 kvinner toget i dag opp foran regjeringskvartalet for å kreve likelønn. – De rødgrønne må ta likelønnspotten inn i sin regjeringserklæring. 50 års venting er nok, ropte Siri Jensen i "Kvinner på tvers".

"Kvinner på tvers", et landsomfattende nettverk på tvers av ulike fagforbund, fagforeninger, klubber og kvinneorganisasjoner, er denne helga samlet til sin årlige konferanse i Oslo. Deltakerne brukte derfor anledningen til å kreve at et eldgammelt krav endelig blir oppfylt: likelønn mellom kvinner og menn.

Utstyrt med paroler, og godt hjulpet av sykepleiernes musikkorps, toget kvinnene gjennom Norges paradegate Karl Johan og fram til regjeringskvartalet.

Rammeavtale om likelønn

I 1961 inngikk LO og den Norske Arbeidsgiverforening (NAF) en rammeavtale for gjennomføring av likelønn. Snart 50 år etterpå lønnes kvinnene gjennomsnittlig fortsatt 15 prosent lavere enn mennene for likt arbeid.

– Det er på tide at det skjer noe. 50 års venting er nok, krevde Siri Jensen i sin appell foran regjeringskvartalet, til kraftig applaus fra godt over 100 kvinner.

– Vårt hovedargument for likelønnspott har hele tida vært at den store lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er et samfunnsspørsmål. Lav lønn begrenser hva kvinner kan gjøre i hverdagen, både alene og for unga sine – hver eneste dag hele livet. Penger er makt, sa Jensen.

Arbeidsgiver for 50% av kvinnene

– Lønnforskjellene bidrar til å opprettholde maktforskjeller mellom kvinner og menn - både på samfunnsnivå og i den enkelte familie. Storting og regjering har derfor et politisk ansvar for å skape endring. Som arbeidsgivere for rundt 50 prosent av kvinnene har de makt til å bevilge pengene som trengs, understreket Jensen.

– Motstanderne av likelønnspotten sier den vil undergrave forhandlingene mellom partene i arbeidslivet. Dette er helt uforståelig. Det er jo partene som skal fordele potten, påpekte Siri Jensen og viste til at regjeringen i flere sammenhenger har bidratt økonomisk til at et tariffoppgjør kom i havn.

Ros og krav til de rødgrønne

Hun roste den rød-grønne regjeringen for å ha nedsatt Likelønnskommisjonen, med den tidligere Senterparti-lederen Anne Enger i spissen.

Kommisjonen foreslo i februar 2008 blant annet at det bevilges 3 milliarder kroner over statsbudsjettet som i forbindelse med et tariffoppgjør skal brukes til å heve lønnsnivået for kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor. Et annet forslag anbefaler partene i arbeidslivet i privat sektor å sette av penger til kombinerte lavlønns- og kvinnepotter i lønnsforhandlingene.

– Lønnspotten inn i Soria Moria II

– Det var en rødgrønn regjering som nedsatte kommisjonen. Likevel er dens forslag ikke satt ut i livet. Nå har regjeringa fått en ny sjanse. Likelønnspotten må inn i Soria Moria II, krevde Siri Jensen.

Etter valgseieren 14. september har Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet så smått begynt med sin nye regjeringserklæring, Soria Moria II. Herved har "Kvinner på tvers" sendt sine innspill.

Forskjeller i utdanningslengde og alder forklarer svært lite av lønnsgapet i dag.

Kvinner og menn har om lag lik lønn i samme stilling i samme virksomhet.

Lønnsgapet følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Dagens forhandlingssystem opprettholder stabile lønnsforhold, også mellom kvinner og menn.

Lønnsforskjellene vokser i foreldrefasen.

Annonse
Annonse

Forskjeller i utdanningslengde og alder forklarer svært lite av lønnsgapet i dag.

Kvinner og menn har om lag lik lønn i samme stilling i samme virksomhet.

Lønnsgapet følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Dagens forhandlingssystem opprettholder stabile lønnsforhold, også mellom kvinner og menn.

Lønnsforskjellene vokser i foreldrefasen.