JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrur ned forventningene

Miljøvernminister Erik Solheim tror på en avtale, men ikke på noe klimapolitisk gjennombrudd i København i høst.

En rekke land, også Norge, har sluttet seg til et mål om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader over førindustrielt nivå.

SV-statsråden slår nå fast at man i København i høst uansett ikke vil komme i havn med utslippskutt som er i nærheten av det ekspertene sier må til for å nå dette målet.

Han ser likevel optimistisk på muligheten for at det blir enighet om en avtale på klimatoppmøtet i København.

– Jeg er positiv med hensyn til en avtale i København, men det kommer ikke til å bli «the big bang» som forandrer alt, sier Solheim til NTB.

Uformelle samtaler

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) og et 30-talls statsrådskollegaer møttes til uformelle klimasamtaler utenfor New York i helgen.

Den danske regjeringen var vert for møtet, og målet var å bidra med viktige innspill til klimaforhandlingene fram mot FN-toppmøtet i København i desember.

Ifølge Solheim er dette noen av de vanskeligste internasjonale forhandlingene som noensinne er ført.

– Det er fordi de omfatter konsekvenser for nær sagt hver eneste industri og menneske på kloden. Det er kolossalt vanskelig, sier miljøvernministeren.

Danskene ønsket å holde en lav profil om det lukkede møtet, som fant sted på et hotell en times tid nord for Manhattan. Kun ministrene og deres sjefforhandler deltok, og det ble ikke ført referat fra samtalene.

– Dette er et veldig viktig møte. Det er i denne typen uformelle møter at løsninger blir funnet, ikke i de formelle forhandlingene, sier Erik Solheim til NTB i New York.

– God stemning

Klimamøtet i helgen er en oppfølging av den såkalte grønlandsdialogen i sommer, og det fant sted i forkant av Ban Ki-moons store klimamøte i New York tirsdag.

– Det er en veldig god stemning. Men det er harde forhandlinger mellom parter som vil det samme, men som ikke kan gå lenger enn hva opinion og næringsliv hjemme tillater, sier Solheim.

Miljøvernministrene fra alle de viktigste landene i klimaforhandlingene var til stede på møtet.

– Nytt puff

– Selve forhandlingene er jo en veldig tungrodd affære, der de forskjellige landene står på sitt og legger fram et utall dokumenter ingen har noe tro på. Men samtidig skjer det masse positivt politisk i enkeltland, og det er det viktigste fram mot København, sier Solheim videre.

– Om jeg skal trekke fram én viktig ting fra møtet, så var det enigheten om at det ikke kan bli noen varige klimaløsninger uten drastisk teknologisk endring, noe tidligere statsminister Tony Blair var her og snakket om, sier Solheim.

Vert for møtet, Danmarks klima- og energiminister Connie Hedegaard, sier det nå er nødvendig med ny fremgang i klimaforhandlingene.

– Muligheten for suksess i København er til stede, men tiden er nå inne for å oppnå en felles forståelse rundt de politiske nøkkelspørsmålene, sier Hedegaard.

– USA avgjørende

– Hva er det største hinderet for å få til en enighet i København?

– Avgjørende for en enighet i København, er hva som skjer internt i USA. Uten amerikansk ledelse så vil det bli veldig vanskelig.

President Obama har fått sin klimalov vedtatt i Representantenes hus, men det blir vanskeligere å få gjennom Senatet.

– Ingen vet svaret på hvor langt USA må ha kommet på hjemmebane for å levere i København. Men det positive er jo at USA nå har en president som ønsker en avtale, sier miljøvernministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse