JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsrettssaker rett til værs

Stadig flere ansatte kjemper en innbitt kamp i retten for å beholde jobbene sine.

Domstolene registrerer en eksplosiv økning i antall arbeidsrettssaker på grunn av finanskrisen. En undersøkelse gjort av Domstoladministrasjonen viser at antall rettssaker som omhandler usaklig oppsigelse har økt med 85 prosent.

Første halvår i 2008 mottok domstolene 333 slike saker til behandling. De seks første månedene i år var antallet 616 saker, skriver Dagsavisen.

Åtte måneders helvete

Dagsavisen har snakket med flere oppsagte som har vært gjennom arbeidsrettssaker. Frykten for at konflikten med arbeidsgiver kan bli skjerpet gjør at ingen ønsket å stå fram med sin historie. «Marit» er en av de som har vært gjennom det hun selv kaller et helvete.

– Jeg kom på jobb og ble kalt inn til sjefen. Der fikk jeg beskjed om at jeg var oppsagt på dagen, med påstand om at jeg hadde brutt arbeidsreglementet. Livet raste, sier kvinnen som er i 30-årene og har små barn. Hun tok opp kampen, engasjerte advokat og vant saken i retten.

– De åtte månedene det tok før jeg fikk igjen jobben er de tyngste i livet mitt. Heldigvis valgte jeg å kjempe, men det har kostet. Og det fortsetter å koste etter at man kommer tilbake. Man blir redd for å si noe galt, og biter i seg mye mer enn tidligere, i frykt for å bli upopulær, sier «Marit».

Toppen av et isfjell

Dagsavisen har kontaktet domstoler, fagorganisasjoner og advokater med arbeidsrett som spesialitet. Alle registrerer en betydelig økning i antall arbeidsrettssaker. Samtidig tyder mye på at den dramatiske økningen kun er toppen av et isfjell målt i antall arbeidskonflikter.

– Vi har en klar økning i stillingsvernssaker nå sammenlignet med første del av 2000-tallet. Noe vi helt klart setter i sammenheng med finanskrisen og konjunktursvingningene, sier første nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, til Dagsavisen.

Fellesforbundet registrerer størst økning i arbeidskonflikter innen industrirettede arbeidsplasser, men også innen andre områder som bygg, hotell- og restaurant, aviser og grafisk, ifølge Skattkjær. Han registrerer nå at flere arbeidsgivere utfordrer ansiennitetsprinsippet.

– Konfliktene dreier seg ofte om utvelgelsen av hvem som skal sies opp, altså tvister om ansiennitetsfravik. I andre tilfeller også om omfang av oppsigelsene. Arbeidsgiverne påberoper ansiennitetsavvik på grunn av påstand om manglende kompetanse, at eldre ikke har omstillingsevne, sier Skattkjær, som understreker at langt de fleste sakene løses uten rettslig behandling etter at fagforeningen og forbundet kobles inn.

Mange blir enige

Tendensen bekreftes av en av landets mest erfarne arbeidsrettsjurister, advokat Jan Tormod Dege, som nylig ga ut en ny bok om arbeidsrett hvor blant annet 1800 arbeidsrettsavgjørelser gjennomgås.

– Min erfaring er at hele ni av ti slike saker løses utenfor retten, sier Dege, som mener bedrifter lett kan føle det «legitimt» å bruke en finanskrise i et forsøk på å kvitte seg med medarbeidere de ikke er fornøyd med.

– Jeg tror årsaken til økningen vi ser i arbeidskonflikter nå er at bedriftene ventet for lenge med å gjennomføre tiltak. Bemanningsreduksjoner bør gjøres i gode tider, men i stedet venter bedriftene og handler når de dårlige tidene kommer. Det øker konfliktnivået fordi færre av dem som blir oppsagt har sjanse til å få ny jobb. Dermed ender flere saker i domstolene, sier Dege. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse