JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rullestolnekt på Mamma Mia

Jorunn Øvre Størdal ville overraske barnebarnet med en tur til hovedstaden for å se musikalen Mamma Mia! på Folketeateret. Men begge ble nektet adgang - fordi bestemor sitter i rullestol.

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi hadde gledet oss masse til forestillingen. Jeg var sikker på at den var åpen for alle. Svaret jeg fikk da jeg skulle bestille, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen min. De kunne ikke ta inn rullestolbrukere til forestillingene, forteller en fortvilet bestemor fra Hommelvik i Sør-Trøndelag til Aktuell.

En kassasuksess

Over 160 000 har til nå sett den norske versjonen av musikalen Mamma Mia på Folketeateret i Oslo. Men ikke alle har adgang. I høst er det nemlig ingen rullestolbrukere som får kjøpt billetter.

Forklaringen er at rampen ikke fungerer og det er uvisst når den blir reparert.

Lovbrudd

Da rullestolbruker og Ap-politiker Geir Eriksen hørte om rullestolnekten for bestemoren fra Trøndelag, ble han fly forbanna og ringte selv billettkontoret for å sjekke hva dette var.

På billettkontoret fikk Eriksen, som også er leder av rådet for funksjonshemmede i Lørenskog, bekreftet at de ikke kunne selge billetter til rullestolbrukere fordi rampen ikke fungerte.

– De hadde ikke noe tidsperspektiv på dette og da er vi jo like langt, sier han.

Eriksen mener dette er et klart brudd på Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

– Som leder av rådet for funksjonshemmede i min kommune, kommer jeg borti de fleste ytringer, men ingen har vært så sterke som dette. Det er som vi er tilbake på 30-40 og 50 tallet, hvor funksjonshemmede ble sett på som spedalske og idioter, sier en opprørt Eriksen.

Reagerer kraftig

Historien til Jorunn Øvre Størdal opprører også 1.nestleder i Fellesorganisasjonen (FO), Siv Karin Kjøllmoen.

– Jeg reagerer kraftig på behandlingen rullestolbrukerne har fått fra teateret. Det er helt forferdelig og går ikke an. Jeg har selv sett forestillingen to ganger og det er klart at dette er et offentlig rom som skal være tilgjengelig for alle. Dette er et klart lovbrudd og hvis det bare er noe teknisk som skal på plass, bør dette være noe man fikset i løpet av et døgn. Det vil ikke ta ukevis å fikse en rampe, sier hun.

Vurderer anmeldelse

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikappforbund er like opprørt som Kjøllmoen.

– Dette er overhodet ikke akseptabelt og vil være et klart lovbrudd som likestilling og diskrimineringsombudet bør reagere kraftig på, sier han.

Lein reagerer særlig på måten menneskene blir behandlet på.

– De er forpliktet å legge forholdene til rette for at alle skal få besøke teateret. Slik det nå ser ut, bryter de loven og oppfører seg nedlatende ovenfor en rekke mennesker i Norge, sier han.

Hans forbund er en uavhengig interesseorganisasjon som arbeider for full likestilling og samfunnsdeltakelse for mennesker med funksjonsnedsettelse.

– Vi jobber hele tiden for et samfunn uten diskriminering, der alle mennesker har mulighet til å delta på lik linje på alle samfunnsarenaer. Så denne saken opprører oss. Vi vil vurdere å anmelde teateret, sier han.

Lat som du er frisk

Jorunn Øvre Størdal er glad for at så mange støtter henne i denne saken og håper det løser seg.

– Dette handler ikke bare om meg. Jeg er sikker på at det er mange der ute som har gledet seg like mye til å se musikalen. Da blir det sjokkerende å høre at du ikke får billett fordi du sitter i rullestol, sier hun.

Øvre Størdal fortalte billettluka at hun har protese og da fikk hun høre at hvis hun klarte å skjule sitt handicap og gå opp alle trappene, kunne hun slippe inn.

– Dette er jo veldig urealistisk. Skal jeg skjule at jeg faktisk mangler et bein og late som ingenting da? spør hun.

Annonse
Annonse