JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha traineeordning inn i statsbudsjettet

– Videreføringen av Traineeordningen for funksjonshemmede må inn i statsbudsjettet. Arbeidslivet går glipp av ufattelig mange flinke arbeidstakere, sier Karin Andersen (SV).

vibeke.liane@lomedia.no

Andersen var en av innlederne under FAFOs lansering av rapporten ”Sentralforvaltningens traineeprogram for personer med redusert funksjonsevne” i formiddag.

– Funksjonshemmede ender ofte opp med mye mer studiegjeld enn sine medstudenter. Derfor må studiefinansieringsordningen endres slik at de sidestilles med andre studenter. Disse to sakene er viktige for SV, og vi vil jobbe for dem i regjeringen, sier Andersen, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Hun skriver på et forslag til Soria Moria 2 erklæringen.

Barriere av fordommer

I perioden 2007 – 2009 gjennomførte departementene og direktoratene ettårige trainee-program for personer med høyere utdanning og redusert funksjonsevne.

Målet med programmet var å bedre deres muligheter for framtidig arbeid.

I tillegg skulle trainee-programmet skape oppmerksomhet om personer med redusert funksjonsevne som arbeidskraftressurs, og samtidig tilføre forvaltningen erfaring med å ha ansatte med ulike former for redusert funksjonsevne.

– Mange funksjonshemmede opplever at de må bryte gjennom en mur av forestillinger hos arbeidsgivere om betydningen av å ha redusert funksjonsevne, sier FAFO-forsker Kaja Reegård, som har laget rapporten sammen med Inger Lise Skog Hansen og Roland Mandal.

Lavt fravær

Arbeidsgivere, kolleger og traineedeltakere i programmet opplevde at funksjonsnedsettelsen ikke var sentral i arbeidshverdagen.

Jeg tenkte aldri over at han var funksjonshemmet.” (sitat kollega)

Hun var en dyktig medarbeider som tilfeldigvis hadde ryggproblemer.” (sitat linjeleder)

Rullestolen ble underordnet personen som satt i den.” (sitat linjeleder)

Majoriteten av traineene hadde ikke sykefravær utover det som var vanlig i avdelingen.

– Funksjonshemmede er ikke sykere enn andre. Tvert imot er de lojale, og går på jobben selv om det butter her og der, mener Andersen.

Fikk fast jobb

14 av 22 traineer opplevde at de i stor grad fikk faglige utfordringer som har gjort det mulig å bruke egne evner og ferdigheter. Men manglende avklaring av arbeidsoppgaver på forhånd førte til at enkelte traineer ikke fikk relevante arbeidsoppgaver.

– De fikk muligheten til å vise seg fram overfor en potensiell arbeidsgiver, og få en fot innenfor. Enkelte ble rakst rekruttert inn i avdelingen, mens andre ble tilbudt fast stilling etter endt trainee-periode, forteller Reegård.

– Antidiskrimineringsloven og IA-avtalen sier at arbeidsgivere har plikt til å legge til rette for søkere med nedsatt funksjonsevne, slik at de stilles likt med andre søkere, sier Andersen.

Uenige om prislapp

Over 200 000 funksjonshemmede er av ulike årsaker utenfor arbeidslivet.

92 000 av dem ønsker å komme i arbeid, men møter barrierer av ulike årsaker. Det statlige trainee-programmet har kostet om lag 2,6 millioner kroner.

– Dette er et bra tiltak, men veldig dyrt. Kanskje det er andre metoder som kan føre til at funksjonshemmede kan få funksjonshemmede inn i arbeidslivet, sier spesialrådgiver Olav W. Kvam i arbeidsgiverforeningen Spekter.

Han har ikke forslag til hvilke tiltak det kan være.

Karin Andersen fnyser over uttalelsen.

– Dette er ikke dyrt. Tenk på de personlige omkostningene ved å være uføretrygdet, og omkostningene for staten. Dette er god samfunnsøkonomi.

22 personer med høyere utdanning har deltatt i hvert sitt ettårige opplegg, igangsatt av Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Helsedirektoratet.

Foruten rullestolbrukere, har blant annet svaksynte, blinde, tunghørte/døve, astmatikere, allergikere, dyslektikere og utbrente deltatt.

16 departementer og 27 direktorater og tilsyn har vært med på opplegget.

Programmet har kostet om lag 2,6 millioner kroner.

Annonse
Annonse

22 personer med høyere utdanning har deltatt i hvert sitt ettårige opplegg, igangsatt av Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Helsedirektoratet.

Foruten rullestolbrukere, har blant annet svaksynte, blinde, tunghørte/døve, astmatikere, allergikere, dyslektikere og utbrente deltatt.

16 departementer og 27 direktorater og tilsyn har vært med på opplegget.

Programmet har kostet om lag 2,6 millioner kroner.