JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pusser opp uten tariffavtale

Folkets Hus i Oslo blir rehabilitert av et selskap uten tariffavtale.

frode.ronning@lomedia.no

I mai ble deltakerne på LO-kongressen servert av midlertidig ansatte servitører uten tariffavtale. Nå pusses kontorene i Folkets Hus opp av en entreprenør som ikke har tariffavtale for bygningsarbeiderne.

De største eierne i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er LO og LO-forbundene. Byggherre for oppussingsarbeidene er Oslo Kongressenter Folkets Hus, mens en rekke LO-forbund er leietakere i Folkets Hus.

Enten tariffavtale - eller tarifflønn

Administrerende direktør Stein Edvard Skogli i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA påpeker at entreprenøren Bentzenbygg fra Eiksmarka (Bærum) skal gi tarifflønn og ellers ha ordnede forhold for sine ansatte, selv om det ikke er tariffavtale i selskapet.

– Vi inngikk avtale med Bentzenbygg etter at dere laget bråk rundt serveringa under LO-kongressen. Så vi krevde at entreprenøren som skulle ta jobben enten måtte ha tariffavtale eller tilby tarifflønn, sier Skogli til magasinett.org.

Kontraktsfestet tarifflønn

– Hvilke retningslinjer følger dere når dere velger leverandører? – Vi følger det som vårt styre og våre eiere har pålagt oss. Det er i første omgang å velge bedrifter med tariffavtale. I de tilfeller vi velger bedrifter som ikke har tariffavtaler, skal vi ha dokumentert at de har tarifflønn som et minimum og ordnede arbeidsforhold. Dette står skriftlig nedfelt i kontrakten med Bentzenbygg, uttaler Skogli.

I tillegg har Skogli hatt kontakt med en tillitsvalgt i selskapet.

– Jeg har hatt en lang og hyggelig lunsj med den tillitsvalgte i Bentzenbygg for å sikre at alt er i orden i selskapet, inkludert det som dreier seg om helse, miljø og sikkerhet, sier Skogli til magasinett.org.

Skogli vil ikke si hvor mye Oslo Kongressenter Folkets Hus BA betaler til Bentzenbygg for arbeidet som utføres. Magasinett.org har imidlertid fått vite at oppussingen vil koste rundt 20 millioner kroner.

– Bør finne selskap med tariffavtale

Petter Vellesen, leder av Oslo Bygningsarbeiderforening, mener Folkets Hus må anstrenge seg mer for å finne entreprenører med tariffavtale.

– Det er hard konkurranse om jobbene for tida, og da synes jeg det er merkelig at Oslo Kongressenter Folkets Hus ikke har funnet en entreprenør med tariffavtale. Dette er ikke en helt liten jobb, sier Vellesen.

Han frykter Folkets Hus har sett mest på pris.

– Det kan være de har funnet en leverandør som er billigere, men som betaler de ansatte dårligere enn gjengs lønn, spekulerer Vellesen.

– Tariffavtale mer enn lønn

– Folkets Hus sier de har skriftlige garantier på at de betaler tarifflønn. Hva er da problemet? – En tariffavtale sikrer mer enn bare utbetaling av lønn. Det er en rekke andre goder også, slik som den femte ferieuka, reisepenger og akkordavtaler. Hvis de betaler alt som står i tariffavtalen, hvorfor inngår de ikke bare en tariffavtale? spør Vellesen.

– Ikke godt nok for LO

EL&IT Forbundet er blant LO-forbundene som leier lokalene av Oslo Kongressenter Folkets Hus, og det er EL&ITs lokaler som pusses opp av Bentzenbygg. Forbundsleder Hans Felix er overrasket over at det ikke ble valgt en entreprenør med tariffavtale.

– Vår hovedkasserer var med på møter med Oslo Kongressenter Folkets Hus og presiserte at det skulle være tariffavtale i bedriften som utfører oppussingen. Jeg syns det er uheldig hvis byggherren, som er et LO-selskap, definerer et oppdrag med et byggeselskap uten tariffavtale som ryddige forhold, sier Felix.

– Det er ikke godt nok for LO å engasjere et byggeselskap uten tariffavtale, selv om det garanterer tarifflønn. Det er i hvert fall EL&ITs standpunkt, poengterer Felix overfor Magasinet for fagorganisertes nettutgave.

Det er et viktig poeng at byggebransjen over hele landet er "allmenngjort". Det betyr at tariffens minstelønn er lovfestet og skal uansett gjelde alle (red. anm.).

Anbudsrunde

EL&IT Forbundets hovedkasserer Terje Olsson svarer på spørsmål at han ved årsskiftet 2008/09 hadde fått budsjettet for den pågående oppussingsdelen. Kostnadsrammen var da på 20 millioner kroner.

Han bekrefter at det ble gjennomført anbudsrunde for den siste oppussingsdelen og at han under møtene med Oslo Kongressenter Folkets Hus og byggelederen har understreket at oppdraget skulle gjennomføres av et selskap med tariffavtale.

– Ja, tariffavtale skulle ligge i bunnen, og ryddige forhold med tanke på helse, miljø og sikkerhet, sier Olsson til magasinett.org.

Ifølge Olsson skal rehabiliteringen være sluttført januar/februar neste år.

Annonse
Annonse