JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få overraskelser i Soria Moria II

De 81 sidene som er resultatet av en hard dragkamp mellom de tre regjeringspartiene inneholder lite nytt.

nina.hanssen@lomedia.no

Mye av innholdet er en forlengelse og gjentakelse av Soria Moria I.

De rødgrønne partiene vil aktivt og offensivt møte både den økonomiske krisen, den internasjonale matkrisen og klimakrisen - og slår fast at de skal ha en sterk offentlig sektor.

I dokumentet heter det at; ”Dette er kriser som tydelig har vist at markedet må styres og reguleres. Vi vil bygge på en sterk offentlig sektor og bevisst politisk styring”.

Vei og bane

I regjeringserklæringen Regjeringen slår de fast at de vil gjennomføre et løft for transport og kommunikasjon ved å følge opp Nasjonal Transportplan i de årlige budsjettene. Nullvisjonen for antall drepte i trafikken vil være styrende for alle deler av transportsektoren.

Regjeringen varsler et taktskifte i samferdselspolitikken, og vil ruste opp infrastrukturen for ”å gjøre hverdagen enklere for folk, for å bedre miljøet, gjøre samfunnet mer inkluderende og tilgjengelig for alle og for å styrke næringslivets konkurransekraft.”

Det står også at de vil styrke satsingen på jernbanen gjennom en økt satsing på vedlikehold og nyinvesteringer i tråd med Nasjonal transportplan og gjennom økt statlig kjøp av togtjenester. Dessuten gjentar de målet om å tilrettelegge for at mer gods kan flyttes fra veg til bane.

Det står også at partiene vil ”legge fram et beslutningsgrunnlag om høyhastighetbane som har bygging som siktemål”.

Regjeringen sier at de ønsker et flyplassnett som gir et tidsmessig tilbud over hele landet. De vil opprettholde det regionale flyplassnettet så lenge det er oppslutning rundt dette lokalt

Likestilling og likelønn

Regjeringen er fortsatt opptatt av likestillingen mellom kvinner og menn og ønsker å legge til rette for at kvinner som ønsker det skal kunne delta i større grad i næringsliv, arbeidsliv og politikk.

De legger også til grunn at partene i arbeidslivet gir likelønnsspørsmålet det nødvendige fokus i de kommende tarifforhandlingene også i privat sektor.

Avhengig av hvor langt partene har kommet i dette arbeidet er regjeringen innstilt på å gå inn i en nærmere dialog om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret 2010.

Kriminalpolitikk

Regjeringen ønsker å føre en helhetlig kriminalpolitikk for å forebygge bedre, oppklare mer og reagere og rehabilitere mer effektivt, men det er mer fokus på å styrke politi enn kriminalomsorgen.

De ønsker å gi bedre oppfølging til ofre for vold og alvorlig kriminalitet, men vil også styrke innholdet i soningen og styrke tilbakeføringsarbeidet for å få en helhetlig oppfølging av straffedømte.

Posttjenester

Regjeringen slår fast at posttjenestene er viktige for å opprettholde bosetting og næringsliv i hele landet.

I det nye regjeringsdokumentet sier de at de gjennom konsesjon vil sikre opprettholdelse av de samfunnspålagte oppgavene Posten Norge har, og legge fram forslag til ny postlov for å opprettholde et likeverdig tilbud av posttjenester i hele landet til lik pris.

De sier også at enhetsportoen skal opprettholdes og implementeringen av EUs tredje postdirektiv skal utsettes. Først vil de imidlertid innhente kunnskap og utrede konsekvenser av en eventuell implementering av direktivet.

Nytt klimadirektorat

Regjeringen legger på papiret opp til en ambisiøs klimapolitik.

I Soria Moria II erklærer de at de vil overoppfylle Kyotoavtalen med ti prosent og skjerpe Norges klimamål slik at de tilsvarer kutt i utslippene på 40 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivå.

De vil gjøre Statens forurensningstilsyn om til Klima- og forurensningsdirektorat.

Forurensningsloven skal fortsatt være et viktig virkemiddel i klima- og miljøarbeidet, men det skal i tillegg legges fram et årlig klimagassbudsjett hvor blant annet konsekvensene av klimagassutslippene og utslippsutviklingen blir vurdert.

Dessuten vil regjeringen lage en konkret handlingsplan for alle sektorer for hvordan det norske samfunnet må forberede seg på å leve med klimaendringer.

Ved stortingsvalget 14. september i år fikk regjeringen utgått fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet flertall.

I tiden 28. september til 7. oktober har representanter for partiene framforhandlet denne politiske plattformen for regjeringens videre arbeid i perioden 2009- 2013.

Annonse

Flere saker

Annonse

Ved stortingsvalget 14. september i år fikk regjeringen utgått fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet flertall.

I tiden 28. september til 7. oktober har representanter for partiene framforhandlet denne politiske plattformen for regjeringens videre arbeid i perioden 2009- 2013.