JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Strengere mot midlertidige

EL & IT Forbundet krever skjerpede regler for bruk av midlertidig ansettelser og såkalte tilkallingsvakter, og kommer til å presse Arbeids- og inkluderingsdepartementet om dette.

christine.skarberg@lomedia.no

I september ble et høringsnotat om forslag til endringer i Arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidig ansettelse sendt ut fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Saken er blitt diskutert i arbeidsutvalget til EL & IT Forbundet.

– Vi ser at bruken av midlertidig ansatte og tilkallingsvakter er et økende problem. Derfor må vi gjøre hva vi kan for at lovverket skal bli strengere slik at vi kan få bukt med slike arbeidsforhold, slår forbundssekretær Henning Solhaug fast.

Vanskelig

Solhaug forklarer at det er vanskelig å påvise om midlertidig ansatte jobber ulovlig eller ikke, siden mange bedrifter i større sammenheng prøver å finne måter å omgå lovverket på. Forbundssekretæren mener at midlertidig ansettelser ikke kommer norsk arbeidsliv til gode.

– De midlertidig ansatte får dårligere kår, dårligere opplæring og dårligere lønn. Dette ved siden av at arbeidstiden er svært variabel, og ofte går på arbeidsgivers premisser, får de ofte et dårligere arbeidsliv, og det er det ingen som i lengden tjener på, sier Solhaug. Han forklarer at EL & IT Forbundet støtter høringsforslaget til AID, men at de savner tydeligere løsninger på problemet.

– Jeg kan si det slikt, at så fort regjeringskabalen er lagt vil vi går videre med dette. Vi vil ha kollektiv søksmålsrett, ved siden av at midlertidige kontrakter skal innholde faktisk arbeidstid. Jeg tror et tydeligere og strengere lovverk kan hindre at dette utvikler seg til å bli et større problem enn det er i dag, mener Solhaug, og trekker linjer til hvordan det er i Spania, et land hvor det har vært fritt fram for midlertidig ansettelser.

– De som lider under slike forhold er kvinner, ungdom og minoriteter med kort utdannelse. Vi vet også at det er de midlertidig ansatte som må gå først hvis det er snakk om nedbemanning, og de har ingen rettigheter å forholde seg til. Det må være kontroll på midlertidig ansettelser, og derfor ønsker vi tett oppfølging av departementet for å løse problemet, avslutter Solhaug.

Annonse

Flere saker

Annonse