JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Uspiselig av ledelsen

Ledelsen i ErgoGroup har varslet nedbemanning og tilbyr enkelte ansatte sluttpakke. Men de tillitsvalgte får ingen lister over hvem som kan bli rammet.

csd@lomedia.no

Selv om det ikke foreligger noen lister, kan hovedtillitsvalgte for EL & IT klubben i Ergo Group, John Christian Hanssen, fortelle at flere av bedriftens ansatte er blitt kalt inn til «uformelle» samtaler med ledelsen, hvor de har blitt tilbudt sluttpakker. Hvor mange det er snakk om vet imidlertid ikke Hanssen.

– Vi har ikke noen oversikt over antallet, for det får vi ikke vite selv om vi har gått hardt ut mot ledelsen for å få se en liste. Det vi vet, er at flere av de som ble kalt inn til samtale også har takket ja til sluttpakke, sier Hanssen.

Umoralsk

Hanssen er skuffet over hvordan ledelsen har oppført seg. Særlig med tanke at dette skjer før drøftingsmøtet som skal gjennomføres den 4. november. På det møtet skal den videre prosessen diskuteres. Ledelsen skal legge fram en liste over de aktuelle kandidatene som vil bli rammet av nedbemanningen, og hvilke tilbud som vil bli gitt til dem som havner på nedbemanningslisten. At ledelsen går snarveier, og tar dette med ansatte uten at tillitsvalgte er informert eller tilstede, reagerer Hanssen kraftig på.

– De viser en kynisme med dette som ikke hører noen steds hjemme. For meg virker det som om de prøver raskest mulig å kvitte seg med dem som de ikke ønsker her. Dessverre er det ikke lett å ta dem for brudd på lovverket, siden enhver leder har lov til å kalle inn til uformelle samtaler, sier Hanssen.

Samtidig mener han at det må foreligge en liste siden «noen» faktisk blir innkalt til disse uformelle samtalene.

– Å jobbe etter disse ikke-drøftede uformelle listene, oppfatter vi ligger i grenselandet i henhold til regelverket. Om det ikke er brudd på arbeidsmiljøloven, er det i hvert fall en bevisst balansekunst på grensen av den, fastslår Hanssen. Han mener den uetiske formen dette gjøres på, fører til dårlig arbeidsforhold, misnøye blant ansatte, og at en rekke rykter får spre seg.

Fem dager

Det som har kommet fram av de uformelle samtalene, er at ansatte som er blitt kalt inn til disse har fått tilbud om en sluttpakke, med etterbetaling av lønn over en hvis periode. Men den ansatte må gi svar innen fem dager, ellers så faller tilbudet bort. Hanssen ser på dette som en måte å true de ansatte på til å si ja.

– Jeg reagerer på også på at ledelsen går ut i andre medier før de informerer egne ansatte, mener Hanssen og referer til administrerende direktør Terje Mjøs sitt utspill i Computerworld, hvor han åpnelyst forteller om at det vil komme en nedbemanning på IT-driftsiden i ErgoGroup.

– Hele prosessen hadde vært mindre uspiselig dersom ledelsen hadde kommet med sluttpakketilbud etter drøftingsmøtet vi skal ha den 4. november. Inntil videre vil vi ha faste medlemsmøter for EL & IT-medlemmene, og forsøke vårt beste å holde dem informert om saken. Det er imidlertid ikke så lett når ledelsen ikke er mer samarbeidsvillig enn vi opplever nå, fastslår Hanssen.

Skjermet

Nettverk har ikke klart å komme i kontakt med ErgoGroups administrerende direktør Terje Mjøs, men kommunikasjonsdirektør i ErgoGroup Hilde Solegaard uttalte seg på vegne av ledelsen. Hun mener nedbemanningssaken blir tolket feil i forhold til de som er medlemmer av EL & IT Forbundet.

– Vi har en sentral avtale med EL & IT Forbundet, slik at ingen medlemmer i EL & IT blir innkalt til uformelle samtaler, sier kommunikasjonsdirektøren. Solegaard legger imidlertid til at det har skjedd at enkeltpersoner selv har tatt kontakt med ledelsen for å forhøre seg om sluttpakketilbudet.

– Og der står jo en hver person fritt til å gjøre som han eller hun selv ønsker, sier Solegaard.

Selv mener Solegaard at ledelsen har et godt forhold til fagforeningene i ErgoGroup, og at de tillitsvalgte er gode sparringspartnere.

– Selvsagt kan vi sikkert bli flinkere med informasjonsflyten i selskapet, men jeg føler at vi forsøker til det ytterste å høre på fagforeningenes tilbakemelinger hvis de ikke er helt fornøyde med oss, sier hun. At ledelsen blir omtalt som kynisk og umoralsk i denne prosessen som nå har pågått, ønsker ikke Solegaard å kommentere.

– Min mening er at vi i ledelsen har oppført oss rederlig i denne saken, uttaler hun. Kommunikasjonsdirektøren vil ikke heller ikke nå svare på spørsmål om hva som vil skje under drøftingsmøtet den 4. november.

Annonse
Annonse