JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen om allmenngjøring?

Dagens allmenngjøringsordning er for omstridt, mener Fellesforbundet. Løsningen på problemet kan være partsstyrt allmenngjøring, at LO og NHO sammen ber om å få allmenngjort norsk tarifflønn.

Kjell Skjærvø, tidligere rådgiver i Fellesforbundet med sosial dumping som spesialfelt, har over lengre tid sett på den nåværende ordningen for å få allmenngjort tariffavtaler slik at også utenlandske arbeidstakere får norsk lønn og andre goder som ligger i tariffavtalen. Erfaringene fra behandlingen i Tariffnemnda har vist gang på gang at NHO er en meget innbitt motstander av ordningen.

Spetakkel og rettssak

– Det har vært spetakkel fra dag én, mener Skjærvø.

Det klareste beviset er det faktum at ni verft, NHO og Norsk Industri har gått til sak mot allmenngjøringen av deler av Verkstedoverenskomsten (VO) ved norske verft over hele landet. Rettssaken starter 7. desember i Oslo tingrett.

To rapporter

I mai la Skjærvø fram rapporten ”Trenger vi et alternativ eller supplement til dagens allmenngjøring?” – på oppdrag fra Fellesforbundet. I slutten av oktober ga han svaret i en ny rapport: ”Forslag til endring av allmenngjøring” som han presenterte for forbundsstyret.

Og svaret er: ja, vi trenger et supplement til dagens ordning!

– Må kunne overleve et regjeringsskifte!

– Vi kan ikke ha et allmenngjøringsinstitutt som er så omstridt som i dag. Vi trenger noe som kan overleve et regjeringsskifte, slo Skjærvø fast og fortsatte:

– Vi kan ikke ha en situasjon der det er bare Fellesforbundet som får allmenngjort tariffavtalene sine. Sånn er det i dag, understreket han.

– Men er det bare i forbundets områder det fins underbetalte arbeidere, spurte han retorisk og ga svaret selv:

– Nei, næring og nytelse og arbeidsmanden har de samme problemene.

Dokumentasjon eller ikke?

Kjell Skjærvø konkluderer i rapporten med at ”vi kan ikke ha dagens ordning”, peker mot EU-retten og kravet til dokumentasjon for å få allmenngjort norsk lønn og mer.

Fellesforbundet har lenge ment at dagens krav til dokumentasjon er for streng og har kjempet for å få gjort noe med det. Men forgjeves, selv om Stoltenberg-regjeringen har støttet opp om Fellesforbundets kamp mot sosial dumping, sa Skjærvø.

Dokumentasjonskravet kan fjernes

– Kravet om dokumentasjon på at det faktisk foregår sosial dumping skal sikre forholdsmessighet mellom et vedtak om allmenngjøring og formålet med det. Hvis man fjerner dette kravet, må forholdsmessigheten sikres gjennom andre krav, understreket han:

– enten gjennom dekningsgrad av en tariffavtale (for eksempel 50 prosent som i Tyskland og Finland)

– eller gjennom partsenighet.

Sammen til Tariffnemnda

Kjell Skjærvø har lenge vært opptatt av å gjøre dagens allmenngjøringsordning mer robust. Det kan oppnås ved en såkalt partsstyrt allmenngjøring. Vanskelig begrep. Med dette mener han at partene i arbeidslivet blir enige om å allmenngjøre bestemte tariffavtaler uten at det stilles andre vilkår.

– Hovedorganisasjonene i arbeidslivet går sammen til Tariffnemnda og ber om allmenngjøring. Det sikrer at allmenngjøring ikke blir brukt i utrengsmål, er Skjærvø overbevist om.

I tillegg til dagens ordning

Han understreker at dette forslaget må komme i tillegg til dagens ordning.

– Det vil hindre at NHO kan blokkere ordningen, sier Skjærvø.

Men hvordan kan noe sånt komme i stand, spurte han og ga svaret like etterpå:

– NHO må slutte å motarbeide allmenngjøringen.

– LO må godta at omfanget av hva som allmenngjøres (lønn, utgifter til reise, diett, innkvartering etc.) avgjøres i forhandlinger mellom partene.

– Regjeringen må sørge for en slik mulighet gjennom lov/forskrift.

Forslaget blir en del av Fellesforbundets vurderinger om kravene til vårens tariffoppgjør.

Annonse

Flere saker

Annonse