JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgiverne lover lite

Verken HSH eller NHO har mye å gi i vårens lønnsoppgjør. Begge skylder på finanskrisa.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

lene.svenning@lo-media.no

- Den økonomiske situasjonen tilsier at det blir mer enn et nulloppgjør, men ikke mye mer. Hvis vi skal forsvare å ta ut mye i gode tider, må man ta ut mindre eller ikke noe i dårlige tider, sier HSH-direktør Kim Nordlie.

I dag deltok han og forhandlingsdirektør Rolf Negård i NHO på Handel og Kontors tariffkonferanse i Sarpsborg.

Handelsnæringen også rammet

Negård mener heller ikke at det er rom for store lønnstillegg, men:

- Vi har ikke i tankene at folk skal ha negativ lønnsvekst, sier han.

Nordlie understreker at det ikke bare er eksportindustrien som er rammet av finanskrisa, det er også handelsnæringen. Han viser til en undersøkelse fra konsulentselskapet Hartmark som sier at 6.000 av Norges 20.000 butikker er på konkursens rand.

Nølende arbeidsgivere

HK-leder Sture Arntzen gjentok at forbundet er villige til å diskutere et nytt solidaritetsalternativ, men på tre vilkår: At sykelønnsordningen fredes, at lederlønningene holdes under kontroll, og at bedriftenes utbyttemuligheter reguleres. Arbeidsgiverrepresentantene er nølende i sine svar.

NHOs forhandlingsdirektør vil ikke uten videre være med på å regulere bedriftseiernes utbytter. Han forstår imidlertid at fagbevegelsen lar seg provosere av store lederlønninger, men mener at det har bedret seg de siste par årene.

Skjønner symboleffekt

Kim Nordlie avviser at det er snakk om store utbytter eller høye lederlønninger blant hans medlemsbedrifter.

- Jeg skjønner likevel symboleffekten høye lederlønninger får, men jeg synes det er litt mye spill på symbolene, sier han.

Begge arbeidsgiverrepresentantene signaliserte at de er svært positive til en videreføring av IA-avtalen, som innebærer en fredning av dagens sykelønnsordning.

Ja til forbundsvist oppgjør

HSH-direktøren er glad for signalene fra HK-lederen om at det går mot forbundsvise oppgjør til våren.

- Det er mye i mange avtaler vi trenger å se nærmere på, sier han til HK-Nytt.

Annonse

Flere saker

Annonse