JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun en forsvarskamp?

Blir fremtidens tarifforhandlinger kun en forsvarskamp for dagens rettigheter, spør historiker Harald Berntsen, og advarer mot et nytt solidaritetsalternativ.

I dag startet NHO-sjef John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen forhandlinger om Hovedavtalen, arbeidslivets grunnlov. Samtidig åpnet EL & IT Forbundet sin tredje landstariffkonferanse, denne gangen innen for IKT/Spekter-området. Harald Berntsen fikk æren av å åpne konferansen der grasrota i forbundet skal bli enige om prioriteringer foran neste års lønnsoppgjør. Og Berntsen synes lite om LO-lederens signaler om at et nytt solidaritetsalternativ kan være på trappene.

- LOs medlemmer må alltid stå fast på at bedrifter som ikke tåler kollektive avtaler ikke har livets rett. Men under mellomoppgjøret i år, opplevde vi en ny linje fra LO ved at man lokalt kunne forhandle vekk det generelle tillegget. Og nå åpner altså Roar Flåthen for et nytt solidaritetsalternativ, sier Berntsen.

Han synes dette er ekstra skummelt siden Sigbjørn Johnsen igjen er satt inn i finansministerstolen.

- Han har allerede uttalt at vi må bremse utgiftsveksten i offentlig sektor. Han vil ikke avvise endringer i sykelønnsordningen, og satt også ved makten ved forrige solidaritetsalternativ, sier Berntsen, og minner om at den samme Johnsen ledet utvalgsarbeidet som startet pensjonsreformen.

Fagbevegelsen rygger

Rådgiver Norvald Mo fra Fellesforbundet var ikke like negativ til et solidaritetsalternativ. Han viste til at Norge så langt har kommet godt ut av finanskrisen.

- Ser vi stort på det, har vi så langt ikke tapt noen kamper. Våre avtaler er ikke forringet ennå, men situasjonen er ikke lys ellers i Europa. Vi må derfor være forberedt på at vi kan få en tøffere kamp fremover, sier Mo.

Han viser til inntektene har sunket dramatisk i land som Tyskland. Der går fagbevegelsens nå inn for en lovfestet nasjonal minstelønn. I Sverige og Frankrike har man mange eksempler på at fagbevegelsens forhandler frem redusert arbeidstid, men uten lønnskompensasjon.

- Dette er en ren forsvarskamp for rettigheter og arbeidsplasser, sier Mo, som ikke var like bekymret for valget av finansminister.

- Jeg er glad for Sigbjørn Johnsen jeg. Jeg tror han kan vøre en bra mann å ha i disse tider, da det blir behov for både å bremse og omfordele i statsbudsjettets utgiftsside, sier Mo.

Kan være offensive

Leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT, Jan Olav Andersen, er også opptatt av det som skjer i Europa.

- Vi ser at medlemmene raser ut av fagbevegelsen og lønnsnivået går ned. Styrkeforholdet mellom partene i arbeidslivet er viktigere for velferden enn hvilket parti som sitter ved makten, sier han.

Samtidig presiserte han at lønnsmoderasjon tradisjonelt ikke har vært noen fordel for de lavlønte.

- Skal vi gå inn i et nytt solidaritetsalternativ må det derfor være under helt andre vilkår enn det var sist, sier han, og presiserer at det fint går an å drive aktiv tariffpolitikk i en tid med moderasjon.

- Å forsterke arbeidsmiljøloven gjennom våre tariffavtaler, må jo være en stor seier. På lang sikt er dette viktigere enn lønnskrav, og det kan også styrke fagbevegelsens makt, sier Andersen.

Annonse
Annonse