JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot sykefraværet

Statsminister Jens Stoltenberg varslet kamp mot sykefraværet fra talerstolen på Kartellkonferansen.

kristian.brustad@lomedia.no

Fem minutter før tiden entrer Jens Stoltenberg Kartellkonferansen på Gol. Håndhilser på LO-leder Roar Flåthen, før han tar plass på første rad.

En allsang, ”De unge slekter”, før han gir klar beskjed om at sykefraværet må ned.

– Jeg har sørget for at Sigbjørn Johnsen er tilbake igjen. Det var her på Gol at solidaritetsalternativet ble klekket ut på 90-tallet. Kartellkonferansen er et viktig politisk verksted. En viktig talerstol og en viktig møteplass. Jeg er glad for å være her, sier Stoltenberg.

Sykefravær.

Kanskje er det ikke tilfeldig at Stoltenberg tok for seg sykefraværet nettopp her. Statsministeren er bekymret over at sykefraværet ikke går ned, og mener noe må gjøres.

– Jeg er bekymret for utviklingen. Både av hensyn til den enkelte, og den økonomiske handlefriheten, er vi nødt til å finne virkemidler som kan redusere sykefraværet, sier Stoltenberg.

Øker.

Tall fra Nav tyder på at sykefraværet per sysselsatt kan øke med 10 prosent fra 2008 til 2009.

– Dette er feil retning. Dette er alvorlig. Min bekymring er både at sykefraværet øker, og at vi ikke har lykkes med å redusere fraværet de siste årene. Dette er alvorlig for den sykmeldte, for den enkelte arbeidsplass og for fellesskapet, sier Stoltenberg.

Dialog.

Han vil nå i dialog med partene i arbeidslivet, og komme fram til tiltak.

– Dere tillitsvalgte, som er opptatt av sykelønnsordningen, må være opptatt av dette. For vi ser tegn på at noe er alvorlig galt. Jeg ønsker nå et møte med partene i arbeidslivet, for å få en felles virkelighetsforståelse om sykefraværet. Dette vil være et viktig bidrag til den pågående prosessen om en ny og forsterket avtale om inkluderende arbeidsliv (IA), sier Stoltenberg.

Sykelønn.

Sykelønna lover Stoltenberg å bevare.

– Noe av det som er fint med Norge, det er at vi har trygghet for lønn under sykdom. Vi skal sikre at fortsatt er slik i Norge, understreker han.

Annonse
Annonse