JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Klimakampen vil koste

Heidi Sørensen mener det vil være krevende å få bukt med klimaproblemene. Det hjelper ikke at Norge er verdens rikeste land hvis jorda kollapser på grunn av klimakrisen.

Det hjelper heller ikke å pumpe opp milliarder av fatolje, for å fete opp oljefondet, hvis verden kollapser.

Statssekretær Heidi Sørensen (SV) i miljøverndepartementet gir delegatene på Kartellkonferansen en real kalddusj.

Etter at flere innledere har bejublet fortsatt full satsing på oljevirksomhet, er det tid for ettertanke. Sørensen legger ikke mye imellom.

– Vi har ikke vært i nærheten av et slikt scenario som vi nå ser. Vi går inn i et ukjent landskap for naturen og samfunnet. Ikke på 400.000 år har vi sluppet ut så mye CO2. Vi utrydder arter i samme tempo som i perioden da dinosaurene døde ut. Den største utfordringen vi har er å ta vare på kloden vår, sier Sørensen.

Klimakampen.

Klimaforhandlingene i København skal forhåpentligvis bli starten på en massiv satsing for å få ned klimautslippene.

Norge og EU er enige om at vi ikke skal mer enn to grader celsius over førindustrielt nivå. To grader kan høres lite ut, men i følge Sørensen er det en utfordring av enorme dimensjoner.

– Togradersmålet er radikalt. Hvis vi skal ned to grader innen 2050 må vi ned på det som er India sitt nivå i dag. Det vil i en nedgang på 85 prosent, poengterer Sørensen.

Vil koste.

For å sette det i perspektiv betyr det følgende: Indiere slipper i gjennimsnitt ut et tonn CO2 i året. En gjennsnittlig bil i Norge slipper ut mellom to og tre tonn.

– Det er ikke slik at vi har mange valg på øverste hylle. Det er ingen vei rundt for Norge for å la være å utvikle ny teknologi, også teknologi som er dyr. Et annet spørsmål er: Hvor tøffe skal vi være ovenfor enkeltmennesker? sier Sørensen.

Uaktuelt.

For Sørensen er det ikke sunn politikk å gire opp oljeproduksjonen, selv om det skulle være mest lønnsomt, og gi milliarder på milliarder ekstra i statskassa.

– Det er uaktuelt at vi kjører det rem og tøyer holder innenfor oljeindustrien, understreker Sørensen.

Annonse
Annonse