JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Massiv protest ventet

Mandag 7. desember starter rettssaken som ni skips- og offshoreverft har anlagt mot Staten og Tariffnemnda for Oslo tingrett. Samtidig vil verftsarbeidere over hele landet protestere.

Hensikten med søksmålet er å prøve gyldigheten av Tariffnemndas vedtak om delvis allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten (VO) for skips- og verftsindustrien for retten. Vedtaket ble som kjent fattet 6. oktober i fjor og gjelder verftene over hele landet. Verftene krever dessuten erstatning av Staten. Det er satt av ti dager til rettssaken.

Fastsatt norsk lønn

Forskriften fastsetter minstenivået for lønns- og arbeidsvilkår for faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører arbeid innen produksjons-, montasje- og installasjonsarbeid i skips- og verftsindustrien over hele landet. Dessuten inneholder den andre tillegg for arbeiderne. Vedtaket er fattet for å motvirke sosial dumping.

At ni verft, godt hjulpet av Norsk Industri og NHO, går til sak mot Staten og Tariffnemnda har opprørt store deler av fagbevegelsen, og da særlig Fellesforbundet. Vestlandskonferansen mener at rettssaken mot Tariffnemnda og allmenngjøring av norsk lønn ved norske verft er "en provokasjon mot de ansatte på verftene".

Landsomfattende protest

Fellesforbundets avd. 5 i Bergen har oppfordret samtlige verftsansatte i landet til arbeidsstans i to timer for å uttrykke sin protest mot at verftene, Norsk Industri og NHO vil nekte utenlandske arbeidere norsk minstelønn. Samtidig skal det gjennomføres en stor fanemarkering foran tinghuset i hovedstaden. Ifølge initiativtakerne er det ventet et stort antall tillitsvalgte på mandag morgen, særlig fra verftsfylkene.

Dagens hovedparole: "NHO må stanse all form for sabotasje av allmenngjøring av tariffavtaler!"

Fanemarkeringer

Fanemarkeringen starter kl. 8.45, et kvarter før rettssaken åpner. Markeringen varer til kl. 10. Det er varslet appeller av Audhild Solsvik fra Fellesforbundet avd. 5 Bergen, Per Bjørn Eriksen, leder av avd. 57 Fellesforbundet i Haugesund, Petter Vellesen, leder av Fellesforbundet avd. 603 Oslo Bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen, LO-leder i Oslo og Jan Henrik Larsen fra EL&IT Forbundet, mens Oslos kjente "Bygg Band" sørger for oppvarming.

Så går turen videre til Stortinget. Kl. 11 blir det ny markering, med overrekkelse av krav til tingets næringskomité: et enklere regelverk for å få til allmenngjøring av tariffavtaler.

– Allmenngjøring truer arbeidsplasser

Svein Oppegaard, nyansatt direktør for arbeidslivspolitikk i NHO med bakgrunn fra flybransjen og SAS, skriver i dag på NHOs nettsider at "økte kostnader som følge av allmenngjøringsvedtaket er en trussel mot konkurranseevnen til norske verft og dermed en trussel mot norske arbeidsplasser".

I innlegget forklarer han hvorfor de ni verftene går til sak mot Staten og Tariffnemndas vedtak: "Verftene, støttet av NHO og Norsk Industri, mener at vedtaket om å allmenngjøre lønnsvilkår, en rekke tilleggsytelser, arbeidstid osv går altfor langt i forhold til formålet om å sikre sosial beskyttelse av utenlandske arbeidere som kommer til Norge på midlertidige oppdrag for en arbeidsgiver fra hjemlandet".

– Ikke dokumentert urimelige arbeidsforhold!

Oppegaard understreker at rettssaken ikke er ment som "et angrep på allmenngjøringsloven som mange har hevdet. Saken er derimot anlagt fordi verftene mener det ikke er grunnlag for å anvende allmenngjøring blant de bedriftene det her er tale om. Det er ikke dokumentert urimelige arbeidsforhold i verftsindustrien", påstår direktøren.

Brutt saksbehandlingsregler?

"Verftene mener at Tariffnemnda, som har vedtatt allmenngjøringen, har brutt grunnleggende saksbehandlingsregler, og har gått for langt i forhold til hva EØS-avtalen tillater norske myndigheter å kreve av utenlandske arbeidsgivere", skriver Oppegaard videre.

– For høy minstelønn

NHO-direktøren mener dessuten at "EØS-avtalen setter begrensninger på norske myndigheters adgang til å kreve at utenlandske foretak som kommer hit på midlertidige opphold følger norske lønns- og arbeidsvilkår".

De ni verftene mener blant annet at man ikke kan kreve en for høy minstelønn, og i hvert fall ikke utenbystillegg og skifttillegg, eller arbeidstid og overtidsgodtgjørelse som går ut over de kravene som ligger i arbeidsmiljøloven.

Dyrere for norske verft

Svein Oppegaard og NHO mener at allmenngjøringsvedtaket gjør det vanskeligere og dyrere for norske verft å benytte utenlandske underleverandører for å gjennomføre oppdrag i Norge.

"Dette tvinger verftene til å vurdere alternative forretningsmodeller, blant å gjennomføre større deler av oppdragene utenfor Norge. Flere av de industrikonsernene som rammes av allmenngjøringsvedtaket er internasjonale foretak som lett kan flytte oppdrag fra verft i Norge til verft i andre land", påpeker Oppegaard.

– Sosial dumping påvist!

Kjell Sørensen, leder av Fellesforbundet avd. 5 i Bergen og initiativtaker til protestaksjonen, mener at verftenes og NHOs argumentasjon ikke henger på greip.

– Verftene har drevet med sosial dumping. Det er blitt påvist, og det er derfor Tariffnemnda vedtok allmenngjøring av norsk lønn ved verftene, presiserer han overfor magasinett.org.

– I tråd med EU-rett

– Dessuten har EU slått fast at allmenngjøring ikke er i strid med EU-rett. Vi kan altså allmenngjøre norsk lønn her i landet, understreker Sørensen før han setter ord på hvorfor Fellesforbundet blant annet er så opprørt over at verftene, Norsk Industri og NHO "drar Staten og Tariffnemnda for retten":

– Verftene roper på Staten etter hjelp i krisetider, den samme staten som de nå går til sak mot.

Annonse
Annonse