JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Økt pappaperm virker

I motsetning til forgjengeren Anniken Huitfeldt (Ap) har barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vært en sterk pådriver for tredelt pappaperm.

Det har Lysbakken fortsatt troen på.

– Jeg er like sikker på at økt pappaperm er et viktig grep, og min jobb blir å kjempe for økt fedrekvote så fort som mulig. Men fedres permisjonsrettigheter er bare én av mange byggesteiner for å oppnå likelønn. Vi må også bekjempe ufrivillig deltid og jobbe for rett til heltidsarbeid, sier Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Islandsk forskning

Han var selv på Island nylig, i forbindelse med nordisk ministermøte, og henviser til kommende islandsk forskning på likestillingsgevinstene av tredeling.

Da vil vi ganske sikkert se at tredeling har hatt veldig positiv effekt på arbeidsfordeling i hjemmet, som også vil få positiv effekt i arbeidslivet, sier Lysbakken.

– Men hvor lenge er du villig til å vente på likelønn?

– Vi har snakket om likelønn 40 år i Norge, og helst skulle dette ha vært gjort i går. Jeg er utålmodig og vil gjøre mitt så tidlig som mulig i løpet av fireårsperioden. Men nå er vi avhengige av at partene i arbeidslivet ønsker omfordeling og at menn og kvinner endrer holdning og adferd, sier Lysbakken.

Han understreker at det viktigste med økt pappaperm er at det er bra for barna og pappa å få mer tid og bedre kontakt.

– Kan ta generasjoner

Undersøkelser viser at tredeling av foreldrepermisjon, som Island innførte fra 2000, ikke har hatt noen effekt på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Funnet er oppsiktsvekkende, og nedslående for mange likestillingsforkjempere.

– Men likelønn er et komplekst og sammensatt problem. Endring av strukturer og rammer i samfunnet tar tid. Og det tar nødvendigvis enda lengre tid å se konkrete resultater av endringene, sier Ylva Lohne, seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Leder av Likelønnskommisjonen, Anne Enger, mener den bitende krisa Island er rammet av gjør sammenligningene med Norge litt irrelevant akkurat nå.

– Det som er mye viktigere enn å finne eksempler på hva som ikke virker, er den grunnleggende tenkningen som går på at far og mor må få mer likeverdighet i foreldreskapet. Det å dele mer på både forsørgelsen, omsorgen og ansvaret er veldig viktig for utviklingen av likelønn, men også for et mer likestilt og likeverdig samfunn, understreker Enger.

Signal til arbeidsgiverne

For det er selve fraværet fra jobb som virker negativt inn på lønnen. Menn med små barn jobber mest av alle mens om lag halvparten av alle kvinner med små barn jobber deltid. I 2008 tok norske menn ut 11 prosent av foreldrepermisjonsdagene, og da er permisjonstiden som er forbeholdt far regnet med.

– Resultatet er at kvinner og menn blir møtt med ulike forventninger av arbeidsgivere, påpeker Ylva Lohne.

Derfor går ikke Likestillingsombudet inn for økt foreldrepermisjon, men en bedre fordeling av den vi allerede har, som er en av de rauseste i Europa.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen er overrasket over funnene fra Island.

– Men dette viser at tredeling ikke er det eneste saliggjørende. Å sikre at fedre er lenger hjemme med barna og tar større ansvar i hjemmet, viser arbeidsgiverne at kvinner og menn må ses på som likeverdige arbeidstakere. Så har jo tredeling et helt annet element; fedres kontakt med sine barn og barns kontakt med begge foreldre. Og det er viktig for samfunnet vårt og forholdet mellom kjønnene i lengre perspektiv, sier Pedersen. (ANB)

Annonse
Annonse