JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange bevis på dumping

Under rettssaken mot allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten onsdag, la regjeringsadvokat Anne Cathrine Haug fram drøyt 60 dokumenter som viste betydelig underbetaling av utenlandsk arbeidskraft på norske verft.

Dokumentasjonen, som mest består av arbeidskontrakter, timelister eller brev og eposter fra arbeidsgivere, viser Tariffnemndas bakgrunn for å allmenngjøre deler av Verkstedoverenskomsten. Og regjeringsadvokat Haug avrundet punktet slik:

– Staten mener dokumentasjonen er tilstrekkelig og relevant.

Fra 42 til 100 kroner

Arbeidskontraktene avslørte timelønner for utenlandske arbeidere fra ned mot 40 kroner til rundt 100 i de siste årene.

De avslørte også at de fleste firmaene har "sukret" den lave timelønna med å legge på en sum som arbeideren får for reise, kost og boutgifter. For eksempel oppgis ca. 70 kroner i netto timelønn pluss et påslag på 60 kroner dagen for slike utgifter.

Betydelig lavere enn VO

Haug åpnet med en gjennomgang av Verkstedoverenskomsten (VO). Den gjelder de fleste norske arbeiderne i bransjen, siden rundt 90 prosent er fagorganisert.

– Denne dokumentasjonen viser at utenlandske arbeidere i Norge har hatt betydelig lavere lønn og dårligere arbeidsvilkår enn det som er vanlig blant norske arbeidstakere, sa hun.

Kompensasjon - ikke lønnstillegg

Når det gjelder påslaget for utgifter ved å reise, viste regjeringsadvokaten til at norske arbeidere også får et tillegg for dekning av slike utgifter når de er på oppdrag som krever overnatting.

– Derfor må man sammenlikne timelønn med timelønn, sa hun.

– Man kan ikke betrakte en slik kompensasjon som lønnstillegg bare for utenlandske arbeidere.

Saksbehandlingen

Anne Cathrine Haug startet også en gjennomgang av Tariffnemndas saksbehandling. 15 aktuelle virksomheter som var nevnt i dokumentasjonen ble tilskrevet av Tariffnemnda og bedt om å bekrefte eller korrigere opplysningene som hadde kommet fram.

– Staten kan ikke slutte seg til at dette brevet ikke gir grunnlag for å gi svar, sa Haug etter en gjennomgang av brevet.

Kjente ikke til lønnsforholdene

Men nemnda fikk bare svar fra 8. De fleste bekreftet en betaling betydelig under VOs satser. Også 30 oppdragsgivere fikk brev fra Tariffnemnda og ble bedt om å kommentere dokumentasjonen. Flere av dem som svarte, sa at de ikke kjente lønnsforhold og avtaler hos underleverandørene.

Gjennomgangen av saksbehandlingen fortsetter torsdag.

Annonse

Flere saker

Annonse