JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

BWI for bærekraftig framtid

Torsdag avsluttet Bygnings- og trearbeiderinternasjonalen (BWI) sin kongress i Frankrike. Bærekraft ble et nøkkelord på kongressen. Det gjaldt vilkårene både for bygnings-, tre- og skogsarbeidere og for verdens skoger.

BWIs kongress representerer 318 fagforbund med i alt 12 millioner medlemmer på byggeplasser, i byggeindustrien og blant tre- og skogsarbeidere. Arbeidet deres utgjør en nøkkelfaktor i verdensøkonomien, skriver BWI i strategiplanen som ble vedtatt på kongressen i Lille.

100.000 dør hvert år

Til tross for at byggebransjen er både Europas og USAs største industrisektor og har 150 millioner arbeidstakere på verdensbasis, er den preget av små arbeidsgivere, få fast ansatte og mange korttidsjobber. Derfor er folk vanskelig å organisere, og derfor vedtok BWI at organisering fortsatt er en hovedoppgave.

Mange bygnings- og trearbeidere tjener langt under nasjonale minstelønnssatser, og 100.000 arbeidere dør på byggeplassene hvert år – en hvert femte minutt – på grunn av ulovlige og farlige arbeidsforhold. Bare ved å organisere seg, kan faste og trygge jobber bli vanlige i denne bransjen.

Skogsarbeidere som "klimavoktere"

En viktig del av BWIs strategi er også å kjempe for bærekraft i bruk av skogressursene. Organisasjonen gjentar støtten til sertifisering av skogprodukter, slik at det kan dokumenteres at trevirket er tatt ut på lovlig og forsvarlig vis.

– Hvis skogene brukes på en bærekraftig måte, kan de fortsette å bidra til å bekjempe klimaødeleggelsene. De kan også gi arbeid og sosialt og økonomisk framskritt. Skogsarbeidere kan spille en nøkkelrolle i å passe på at skogressursene ikke ødelegges, men et bærekraftig skogbruk forutsetter at de som jobber i skogen har sosiale rettigheter, for eksempel retten til å organisere seg. Dette er tatt inn i store sertifiseringsavtaler, men er det punktet som blir minst etterlevd, uttaler kongressen.

Antallet skogsarbeidere synker i Nord-Amerika og Europa, men stiger kraftig i andre regioner. Til sammen 13 millioner mennesker jobber i den formelle skogsektoren i verden, anslår BWI, men langt flere er en del av en uformell overlevelsesøkonomi i skogområdene. I de tropiske skogene må en av ti skogsarbeidere regne med å miste livet i arbeidet.

Likestilling

Også likestilling og ikke-diskriminering er viktige punkter i strategien. Det gjelder både mellom kjønn og for eksempel mellom fastboende og verdens mange arbeidsinnvandrere.

Annonse
Annonse