JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tok beina fatt for klimaet

Forbundssekretær Reidunn Wahl i og Jan Andersen fra Relacom marsjerte under EL & ITs fane under klimamarsjen i København lørdag.

ahr@lomedia.no

- Hele København står i klimapolitikkens tegn, forteller Reidunn Wahl.

Gater og torg er preget av informasjonsstands, plakater og kunstneriske installasjoner tar opp diverse klimaspørsmål. Samtidig er det hyppige debattmøter og gateteaterforestillinger.

- Og på Rådhusplassen viser Vattenfall, Statkraft og andre storselskaper ny teknologi, mens skolebarna tråkker i vei på fastmonterte sykler for å få lysene til å skinne på det store juletreet, forteller Wahl.

100.000 mennesker

Selv var Wahl i København for å delta på klimamarsjen den 12. desember. Mellom 50.000 – 100.000 mennesker deltok med et massivt krav om at klimaforhandlerne må vise vilje til handling. Marsjen støttes av EL & IT Forbundet, og de var tre som hadde tatt turen til den danske hovedstaden.

- Det.var et av de største demonstrasjonstog jeg noensinne har sett. «System change not climate change», runget gjennom lufta. Vi gikk sammen med de danske fagforeningene, og passerte både sosialdemokratene og sosialistenes seksjoner underveis, forteller hun.

De tre gikk også en stund sammen med tre eldre damer som representerte kvekerne og noen morsomt utkledde ungdommer som hadde fengende musikk og et banner hvor det sto «Hvor skal orkene bo når skogen er vekk?».

Viktig møte

Målet med klimatoppmøtet er at verdens ledere skal bli enige om en avløser til Kyotoavtalen om reduserte CO2-utslipp. Verdens klima- og miljøorganisasjoner er imidlertid utålmodige etter resultater, og det er grunnen til det såkalte 12.desember-initiativet som endte opp med en stor og bred folkelig demonstrasjon.

– Det er viktig at fagbevegelsen mobiliserer for kravet om en sosialt og globalt rettferdig klimaavtale, sier Reidunn Wahl.

Marsjen varte i over fem timer, en liten utfordring for fanebærer Jan Andersson fra Relacom og Distrikt Oslo og Akershus.

- Etterpå fikk vi høre at politiet hadde arrestert over 900 mennesker. Men det eneste ubehaget vi opplevde var at det var trangt på metroen tilbake til byen, smiler Wahl.

Annonse

Flere saker

Annonse