JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal forhandle om sykelønn

I løpet av andre uken i januar starter trepartsforhandlingene om sykelønnsordningen.

Det opplyser NHO-sjef John G. Bernander til NTB.

Han sier det er utarbeidet flere grunnlagsdokumenter der partene og regjeringen er enige om at en ny ordning til erstatning av IA-avtalen ikke skal medføre noen ekstra økonomisk belastning for arbeidsgiverne.

Statsminister Jens Stoltenberg sa søndag til NRK at en utvidelse av arbeidsgiverperioden utover de 16 dagene man har i dag er en mulig løsning under forutsetning av at det skjer tilsvarende lettelser i andre deler av avgiftsområdet slik at den samlede belastning for arbeidsgiverne ikke blir større.

– En slik løsning er ikke aktuell, fastslår Bernander.

– For et konsern med mange tusen ansatte vil den type utjevning kanskje gå greit, men det vil være en helt umulig ordning for de mange tusen fåmannsforetak rundt om i landet, sier NHO-sjefen.

Omfordele

Bernander mener endringer i folketrygdavgiften er lite egnet som virkemiddel nettopp fordi norsk bedriftsstruktur er så differensiert. Han er derimot åpen for å finne en ny modell på selve sykelønnsordningen bare den ikke fører til økt belastning fort arbeidsgiverne.

NHO-sjefen nevner en utvidelse av perioden på 16 dager kombinert med lavere ytelser som en mulighet man kan ha en dialog om.

– Vi har innenfor LO/NHO-området en rekke eksempler på at IA-avtalen har fungert godt og kan vise til reell nedgang i sykefraværet på 17 prosent, sier Bernander.

Han har god tro på at forhandlingene på nyåret skal føre fram til en erstatning for IA-avtalen, men understreker at de grunnlagsdokumentene som er utarbeidet mellom partene fastslår at det ikke skal bli en samlet sett økt belastning på arbeidsgiverne.

Stoltenberg enig

I et bredt anlagt intervju med «Søndagsavisen» i NRK sier statsministeren seg enig i at arbeidsgivernes totale innbetalinger ikke skal øke, men han mener de bør omfordeles slik at det oppstår insentiver og motiver for å redusere sykefraværet.

– Det kan være en omlegging der arbeidsgiverne for eksempel er med på å finansiere mer enn de 16 dagene de i dag finansierer, men til gjengjeld må arbeidsgiverne få lettelser på andre områder slik at de totalt sett ikke får større belastninger, sier han.

På direkte spørsmål bekreftet statsministeren at de arbeidsgivere som pådrar seg størst sykefravær bør bære en større del av byrden, men hvordan det skal skje avslo han å gå nærmere inn på.

Full lønn

Derimot fastslo Stoltenberg kategorisk at det skal være full lønn under sykdom. Det står i Arbeiderpartiets politiske plattform og i Soria Moria-erklæringen.

Dette vil ligge fast uansett, sa statsministeren.

Dermed blir trepartsforhandlingene en gjennomgang med sikte på justeringer og ikke store endringer.

Stoltenberg avslo kategorisk å kommentere utsagn om latskap eller leger som for lett skriver ut sykmeldinger fordi dette er «feil fokus».

– Vi har mange i jobb og det er noe av grunnen til høyt sykefravær, men det forklarer ikke den økningen vi har sett. Det er andre mekanismer som er ute og går, sa statsministeren og benektet at han ikke ville kommentere latskaps-teorien fordi spørsmålet er for følsomt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse