JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De jobber i sprengkulda

Mens anleggsbransjen permitterer, binder gutta i Veidekke jern - selv når gradestokken nærmer seg 30 minusgrader. Bedre klær og ny teknologi gjør at bygg ikke lenger er sesongarbeid. Og du kan ikke gå hjem på grunn av kulda, så fremt den ikke gjør deg syk, fastslår Arbeidstilsynet.

– Vi har ennå ikke mottatt bekymringsmeldinger fra medlemmer om at det er for kaldt å jobbe utendørs, sier Petter Vellesen, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening.

– Overenskomsten sier at arbeidsgiver skal sørge for arbeidsklær tilpasset årstiden, det vil si varmedress og ulltøy akkurat nå, men ansatte som ikke har ordnede forhold, opplever nok kulda som problematisk. Tidligere måtte ansatte selv kjøpe dette personlige utstyret, sier Petter Vellesen.

Samtidig meldes det at Stangeland Maskin på Jæren har permittert ansatte på grunn av dyp tele. Også andre bedrifter i Rogaland har permittert, også disse innenfor maskin. NAV i Rogaland har fått inn 500 permitteringsvarsler på grunn av kulda.

Om permitteringsreglene

Mange fryser

– Men det er vel ikke alle bygningsarbeidere som følger overenskomsten? – Det er nok mange bygningsarbeidere som ikke har den beskyttelsen, og mange av dem fryser nå. Det er mest naturlig å tenke på polakker, men jeg har inntrykk av at de fortsatt er i hjemlandet, svarer Petter Vellesen.

– Hva sier Arbeidsmiljøloven om arbeid i tredve-førti minusgrader? – Den har ingen bestemmelser om arbeidsstans ved et bestemt gradeantall. Det ble nedsatt ei arbeidsgrupe på 80-tallet, som skulle se om det var mulig å fastsette en slik grense, men utvalget kom ikke til noen konklusjon. Årsaken var stor uenighet og sprik i erfaringene og interessene. Mange østlendinger har ingen problemer med å jobbe ute i minus 20 grader. Jeg tålte å arbeide i minus 30 grader. Det kjennes ikke så kaldt hvis det er 20 grader, vindstille og sol, men vind og høy luftfuktighet forsterker kulda betydelig.

Jobb fremfor permittering

– Regner du med at mange arbeidsgivere vil permittere på grunn av kulda? – Da arbeidsgiver er forpliktet til å betale for de første dagene ansatte er permittert, prøver de å finne annet arbeid når kulda er som strengest. Aktuelle yrkesgrupper innenfor byggfagene kan være betongarbeidere og dem som graver ut tomtene. Det kan være problematisk å støpe i minus 25 grader, men bruk av ny teknologi har gjort også dette mulig. Nå kler man inn byggeplassen og varmer opp betongen, sier Petter Vellesen.

Hva sier overenskomsten?

Det er ute-arbeiderne som primært rammes av kulda. I overenskomsten for private anlegg, der Arbeidsmandsforbundet er part, står det i § 4.2.:

”Når arbeid på akkord eller tid må stanse og arbeidstakeren ikke anvises annet arbeid, betales han sin timelønn for den tid han må gå ledig. Dette gjelder dog ikke hvis stansen skyldes forhold som bedriften ikke kunne hindre, når arbeidstakeren har fått beskjed 3 dager før. Denne varselfrist kommer ikke til anvendelse ved force majeure (hindringer ingen av partene er skyld i og som hindrer en i å utføre jobben/red. anm.).

Arbeidstakerne er forpliktet til å utføre hvilket som helst arbeid som de anvises av arbeidsledelsen.

Også Hovedavtalens kapittel VIII har bestemmelser om disse forholdene.

Ikke lenger sesongavhengig

–Betyr dette at byggebransjen ikke lenger er sesongavhengig? – Bygningsarbeid er ikke det, takket være ny teknologi og fornuftig arbeidsantrekk. Mens Europa helt opp til Tyskland og Danmark fortsatt har ledighet knyttet til sesong, er dette tilbakelagt stadium for oss, svarer Petter Vellesen i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Kulda rammer

Stangeland Maskin på Jæren har permittert 70 ansatte på grunn av kulda og dyp tele. Dette er ansatte som driver med gartnerarbeid, belegningsarbeid og asfaltering. Tela er målt til nær 40 cm.

Også trafikken rammes. Onsdag ble det kjent at servostyringen på nærmere 40 busser på Romerike frøs slik at de ikke kunne settes inn i morgentrafikken. Busser skal vanligvis tåle 30 minusgrader, men bruk av feil parkerte bussene.

Kan ikke gå hjem

Du kan ikke gå hjem på grunn av kulda så fremt den ikke gjør deg syk, melder Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet skriver at kortvarig varme- eller kuldebelastning på grunn av tekniske problemer eller ekstrem værsituasjon, kan gjøre arbeidet vanskelig eller umulig. Du har likevel ikke rett til å gå hjem av temperaturproblemene alene.

Arbeidstilsynet anbefaler at arbeidstrakerne kan ta opp problemet med enten varme eller kulde med arbeidsgiver, gjerne via verneombudet eller arbeidsmiljøutvalget. Det kan også være naturlig å kontakte bedriftshelsetjenesten. Arbeidstilsynet kan også gi pålegg hvis nødvendig.

Om varme og kulde på jobben

Hete større problem

Arbeidsmiljøavdelingen i LO har ikke mottatt henvendelser om kulda så langt.

– Mange tar nok kontakt direkte med Arbeidstilsynet når det gjelder spørsmål om det er forsvarlig å arbeide i sterk kulde. Da vi hadde hetebølge før St. Hans i fjor, fikk vi en rekke henvendelser fra innearbeidende medlemmer, som fant varmen direkte ubehagelig, får nettavisa FriFagbevegelse.no opplyst i LO.

Annonse
Annonse