JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO vil ha normerte sykmeldinger

NHO-sjef John G. Bernander vil se på de ulike virkemidlene som blir brukt i Sverige.

– Det er fullt mulig å se på de ulike virkemidlene som er tatt i bruk i Sverige. Noen blåkopi av en svensk pakke blir det uansett ikke snakk om å innføre i Norge. Vi får ikke karensdager, og sykelønnen blir heller ikke rørt, sier Bernander til NTB.

Han mener man må se fordomsfritt på forskjellige redskaper for å nå målet om redusert sykefravær og ikke gå i vranglås bare Sverige blir nevnt.

– En eller annen form for normert sykmelding bør innføres. Det vil gi Nav et redskap til å fylle den påtenkte rollen som portvakt mellom lege og pasient. Dessuten må dialogmøtene etter seks måneders sykmelding komme i gang. Dette fungerer overhodet ikke, sier Bernander.

Ikke mislykket

Men han er ikke enig i påstandene om at IA-avtalen i ett og alt har vært mislykket.

– Vi skal fornye en avtale som faktisk virker. I LO/NHO-området er fraværet gått ned med 19 prosent fra andre kvartal 2004, da alle elementene i avtalen var på plass, og til i dag. Det gir ikke et riktig bilde å sette dagens tall opp mot tallene fra 2001 og dermed si at fraværet er det samme og at ingen er skjedd. Det har vært store svinginger i denne perioden og store innsparinger, framholder Bernander.

Torsdag møtes staten, LO og NHO til forhandlinger om en revidert avtale om inkluderende arbeidsliv (IA). Bernander mener det er handlingsrom for nye tiltak, selv om arbeidsgiverne har frabedt seg nye kostnader og statsminister Jens Stoltenberg har garantert fortsatt full lønn under sykdom.

– Vi må bli flinkere til å få flere bedrifter med i ordningen, særlig blant de små og mellomstore. Og vi kommer ikke utenom å se på legepraksisen, der vurdering av restarbeidskraft nesten ikke blir gjort i dag, sier NHOs administrerende direktør. Han viser til at Nav i henhold til eksisterende avtale skal kunne overprøve en sykmelding.

– Denne muligheten blir aldri brukt, sier Bernander.

Nøkkelrolle

Han betegner IA-avtalen som et redskap til å få ned sykefraværet, og sier at Nav-kontorene er tiltenkt en nøkkelrolle. Derfor beklager NHO at Nav sliter med store omstillingsproblemer, og at det under høringen i Stortingets kontrollkomité fredag kom klart fram at det fortsatt vil gå flere år før Nav fungerer optimalt.

– Alle de bedriftene som underlegger seg IA-kravene, skulle få en egen kontaktperson, en slags los i Nav-systemet, for å få folk tilbake i arbeid. Der dette fungerer, som i Østfold, får vi gode resultater. Men stort sett virker ikke dette i det hele tatt, sier Bernander.

Han er også ganske oppgitt over at oppfølgingen av sykmeldte er dårlig og tilfeldig. Dialogmøtene, som skal holdes etter seks måneders sykmelding, blir for manges vedkommende ikke engang holdt i løpet av de 12 månedene sykmelding med lønn gjelder.

– For disse menneskene bærer det i full fart mot uføretrygd, akkurat det vi skulle motvirke, sier NHO-sjefen.

Han mener ambisjonen må være å inspirere bedriftene og forenkle ordningen, slik at flere tar den i bruk. Noen målsetting i prosent vil han ikke gi, selv om dette helt sikkert kommer opp under forhandlingene som skal være unnagjort innen 1. mars.

– Dette er kanskje siste sjanse. Får vi ikke til noe som virkelig monner nå, er det ikke sikkert at vi klarer å bære de velferdsgodene vi har lagt til, advarer NHO-sjefen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse