JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Føler oss mishandlet av regjeringen i pensjonssaken

– Vi føler oss litt mishandlet og skuffet over regjeringens oppfølging av pensjonsavtalen i offentlig sektor fra 2009, sier LO Stats leder Morten Øye. I dag går LO Stat, sammen med LO Kommune, Unio, YS og Akademikerne ut med en felles høringsuttalelse om offentlig tjenestepensjon og AFP.

nina.hanssen@lomedia.no

Det er ingen tvil om at den avtroppende LO Stat-lederen er skuffet over den rød-grønne regjeringens tolkning av tariffoppgjøret i fjor.

I et 23 siders unisont høringssvar fra arbeidstakerorganisasjonene er det sterk kritikk av regjeringens oppfølging av pensjonsavtalen.

– Regjeringen foreslår urettmessige kutt i pensjonene, noe som også vil ramme våre medlemmer i LO Stat. Jeg er opprørt. De har gått altfor langt, sier Øye.

Tusenvis taper

Sammen med de andre forhandlingslederne går han i dag offensivt ut for å kritisere regjeringen, for å komme med forslag til betydelige innsparinger og kutt.

– Blant annet vil en arbeidstaker som i 2015 går av på AFP ved 62 år kunne få sin alderspensjon fra 67 år redusert med over 20. 000 kroner i året. Dette grunnet departementets forslag til underregulering av alderspensjonsgrunnlaget i AFP-tiden, sier han.

Øye mener regjeringen ikke ivaretar grunnlovsvernet. Dersom forslaget fra regjeringen legges fram for Stortinget, og vedtas, håper han at det vil bli prøvd for domstolene. Men da trenger han medlemmer som ser at de kommer til å tape mye på dette, og er villig til å kjøre dette i rettsapparatet.

– Vi er avhengig av at noen prøver dette i rettsystemet. Eventuelt i et gruppesøksmål. Vi kommer uansett til å støtte arbeidstakere som prøver dette ut, sier han.

Angrer.

Øye er opprørt og mener at tusenvis av arbeidstakere i egne rekker, kommer til å tape på dette, sier han og peker på hovedtariffavtalen i staten:

– Ja jeg er utrolig skuffet. Jeg skulle ønske vi hadde forhandlet videre i fjorårets oppgjør og kommet frem til en bedre løsning. Vi ser nå at regjeringen prøver å stramme inn på de ordningene som vi ble enige om. De prøver å spare penger og det er vanlige arbeidstakere som må betale. Jeg håper virkelig at stortingsrepresentantene eller folk i regjeringen nå hører på oss og endrer dette, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse