JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framgang for HMS-arbeidet

Helse, miljø og sikkerhet er på frammarsj i norsk arbeidsliv. Tre av fire bedrifter oppgir at de driver systematisk HMS-arbeid, viser en FAFO-rapport.

may.berg@lomedia.no

FAFO har gjort opp status for HMS-arbeidet i det norske arbeidslivet.

Undersøkelsen, som ble presentert av FAFO-forskerne Mona Bråten og Rolf Andersen i dag, viser at bedriftene er godt kjent med kravene til systematisk HMS-arbeid.

Tre av fire bedrifter oppgir at de driver et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Framgangen er stor siden 1999, da andelen var på bare 47 prosent.

Samtidig er det bare halvparten av bedriftene som oppfyller samtlige krav i internkontrollforskriften, og fortsatt er det en av fire bedrifter som bare driver HMS-arbeid på papiret og som ikke har verneombud.

– Positiv utvikling

– Hovedfunnene samsvarer med våre erfaringer, og viser at utviklingen er positiv. Mange gjør mye, noen vil, men kan ikke, og noen verken kan eller vil. I slike tilfeller er tilsyn et godt virkemiddel, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, som sammen med Trygve Østmo, direktør for Miljø og HMS-avdelingen i Norsk Industri, kommenterte rapporten.

Rapporten viser at de farligste arbeidsplassene er de flinkeste til å drive HMS-arbeid, men også at HMS-arbeidet har større fokus på sikkerhet enn på det mer langsiktige helsearbeidet.

– Det bekrefter en av våre observasjoner; at det legges større vekt på fysisk arbeidsmiljø enn organisatoriske og psykososiale forhold. Vi er ikke flinke nok til å forebygge sykefravær som skyldes arbeidsmiljøet. Det er et urealisert potensial i det forebyggende arbeidet. Jeg håper man tar tak i dette i forhandlingene om ny IA-avtale, sier Finboe Svendsen.

Innvirkning på sykefraværet

Undersøkelsen gir ingen dokumentasjon på at systematisk HMS-arbeid har innvirkning på sykefraværet. Ifølge Østmo, tyder erfaringene fra medlemsbedriftene likevel på at det er en sammenheng.

– Systematisk HMS-arbeid og systematisk IA-arbeid er to sider av samme sak, og det gir gevinster, sier Østmo.

Driver HMS-arbeid

Omtrent 70 prosent av virksomhetene oppgir at de har utarbeidet en målsetning for HMS-arbeidet, at de har gjennomført kartlegginger og utarbeidet en handlingsplan. 85 prosent oppgir at de har en skriftlig HMS-plan.

Tre av fire bedrifter har verneombud. For bedrifter med mer enn 100 ansatte, har 96 prosent verneombud. Bare en fjerdedel av bedriftene med fire ansatte eller mindre har verneombud.

Tre av fire daglige ledere har gjennomgått en form for HMS-opplæring. Like mange bedrifter har rutiner for opplæring av verneombud.

Undersøkelsen viser at ansatte ikke har nok kunnskap om HMS-arbeidet og ikke er tilstrekkelig involvert.

Annonse

Flere saker

Annonse