JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsvis moderasjon

Forbundsvise forhandlinger og moderate lønnskrav. Det blir etter alle solemerker konklusjonene når Fellesforbundets forbundsstyre i dag drøfter tariffoppgjøret.

einar.fjellvik@lomedia.no

Når forbundsstyret i LOs største forbund i privat sektor møtes klokka 11 i formiddag vil forbundsledelsen legge fram forslag om at årets lønnsoppgjør gjennomføres som et forbundsvist oppgjør .

Etter alle solemerker blir dette forslaget vedtatt. Dermed er i realiteten oppgjørsformen fastlagt.

Riktignok er det LOs representantskapsmøte 23. februar som formelt vedtar oppgjørsformen, men det blir i år ren sandpåstrøing. Fellesforbundets holdning veier alltid tungt i spørsmålet om oppgjørsform. I år har de i tillegg bred støtte fra andre LO-forbund i privat sektor for at forbundsvise forhandlinger er veien å gå. Både Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet, EL & IT Forbundet og Industri Energi har enten allerede vedtatt, eller gitt klare signaler om at de ønsker forbundsvise forhandlinger.

LES OGSÅ:Forbundsvise oppgjør i 2010-01-29

Hvor moderat?

Noe mer diskusjon kan det bli om hvor høyt eller lavt lista skal legges når lønnskravene skal utformes. Ledelsen i Fellesforbundet vil i dag be forbundsstyret nøye seg med å kreve at medlemmenes kjøpekraft skal opprettholdes. I store deler av industrien er ordrebøkene nesten tomme og finanskrisa fortsatt en høyst levende trussel mot arbeidsplassene.

Men også innad i Fellesforbundet er det grupper av lavlønte som forbundsleder Arve Bakke mener må tilgodeses med større lønnstillegg.

– For enkelte grupper innebærer kravene økt kjøpekraft, fastslår Bakke i et intervju med Dagens Næringsliv i dag.

Krever 10 prosent

En som ikke nøyer seg med å kreve at kjøpekraften skal opprettholdes er Jan-Egil Pedersen, leder for Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet. Han har allerede truet med matstreik hvis ikke de lavest lønte i denne industrien får lønnstillegg på 10 prosent.

– Det er vår tur i 2010. Vi vil ikke lenger subsidiere råvareprodusentene og dagligvarekjedene med lave lønninger, sa Pedersen til FriFagbevegelse.no i forrige uke.

LES OGSÅ: Krever lønnsvekst på 10 prosent

Felles rammer

Selv om det går mot forbundsvise forhandlinger i år, er det solid tradisjon i LO for at representantskapet vedtar rammene for hvilke krav forbundene skal reise i forhandlingene. På dette møtet vil det bli endelig avgjort om LO-forbundenes hovedkrav skal være å «opprettholde kjøpekraften» eller «økt kjøpekraft». Vanligvis gir representantskapets vedtak også føringer om profilen på oppgjøret ved å åpne for at det i tillegg gis spesielle lavlønns- eller likelønnstillegg – eller at grupper som har blitt hengende etter i lønnsutviklingen får klarsignal for å kreve større lønnstillegg enn gjennomsnittet.

Sprikende forventninger

Også blant fagorganisasjonene utenfor LO er det et visst sprik i forventningene til lønnsoppgjøret.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim varslet i går at YS vil gå inn for et moderat lønnsoppgjør, men med visse forbehold.

– I enkelte områder går det veldig bra og da har selvfølgelig forbundene forventninger om at de skal få sin del av verdiskapningen, sa YS-lederen til NTB under gårsdagens tariffkonferansen for YS-forbundene i privat sektor.

Også fra Unio og Akademikerne har det kommet signaler om at man ser for seg et moderat lønnsoppgjør, men med rom for en viss bedring av kjøpekraften.

– Men vi venter ikke like mye som i fjor, presiserer Unio-leder Anders Folkestad overfor Dagens Næringsliv i dag.

Annonse
Annonse