JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskriften skal på plass

EL & IT Forbundet er ikke tilfreds med at det ennå ikke er vedtatt noen kompetanseforskrift for ansatte i energiselskaper.

csd@lomedia.no

Å få på plass kompetanseforskrift for ansatte i energibransjen, er en kamp EL & IT Forbundet har kjempet lenge. Forbundet ønsker en forskrift som skal sikre energiselskapene med egne fagfolk, og hindre at drifts- og vedlikeholdsarbeidet blir konkurranseutsatt. Gjennom hele den forrige perioden med rødgrønn regjering var forskriften på blokka, og kom på høring i fjor vår. Noe vedtak kom imidlertid ikke før valget. Begrunnelsen at det var for stort arbeidspress på de ansatte i departementet. Da de rødgrønne fikk fornyet tillit høst, var EL & IT Forbundet raskt ute og forlangte at en kompetanseforskrift måtte vedtas, for å hindre outsourcing av ansatte i energiselskapene. Dette til tross, ingen forskrift er ennå vedtatt, og nå frykter forbundet for forsyningssikkerheten i Norge.

– Om nettselskapene outsourcer sine ansatte vil dette få store og alvorlige konsekvenser for flere enn de ansatte i nettselskapene. Upålitelig strømforsyning vil ramme alt og alle i et samfunn, påpeker forbundssekretær Henning Solhaug.

Sterkt uroet

I en pressemelding utdyper forbundet sin sterke uro over handlingslammelsen regjeringen viser i denne saken. Solhaug påpeker at det har kommet flere rapporter som viser en svekkelse av forsyningsnettet, blant annet når det gjelder vedlikehold, nyinvesteringer og sprengt nettkapasitet. Ved siden av dette svekkes kjernekompetansen til nettselskapene stadig.

Flere arbeidsgiverorganisasjoner har motarbeidet kompetanseforskriften fra første stund. Energi Norge er blant disse.

– Energi Norge har ledet an angrepene. Men dette overrasker oss ikke. Energi Norge har gang på gang gått ut mot regulering og offentlig eierskap, og det samme gjør når det gjelder kompetanseforskriften, opplyser Solhaug. Han legger til at Energi Norge har klart å skremme de små nettselskapene med tvangssalg hvis kompetanseforskriften blir vedtatt.

– Skremselen om tvangssalg medfører selvsagt ikke riktighet, sier Solhaug.

Umiddlebart

Tillitsvalgte fra Troms Kraft, NTE (Nord Trønderlag Elektrisitetsverk) Lyse Kraft og Infratek, har sent brev til olje- og energiministeren. Der understreker de sin mistillit til ledelsen i nettselskapene sin holdning til bruk av entreprenørselskaper. De tillitsvalgte mener bestemt at disse ikke er med på å heve kvaliteten i bransjen. De får Solhaugs fulle støtte.

– Innleie av arbeidsstokk kan pynte på regnskapstall. Det er imidlertid dette som kan føre til mislighold av forsyningsnettet vårt, som igjen kan føre til svikt i forsyningssikkerheten, sier han.

EL & IT Forbundet kommer ikke til å mildne presset på regjeringen i denne saken nå.

– Vi forventer at regjeringspartiene sørger for å få på plass en forskrift som sikrer normalbemanning i nettselskapene umiddelbart, fastslår Solhaug.

Annonse

Flere saker

Annonse