JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For tjukk til å jobbe i Nordsjøen?

Er fylkeslegen i Rogaland den nye folkefienden fordi han nekter tjukke oljearbeidere å jobbe i Nordsjøen?

Tillitsvalgt mener at fylkeslegen har utvist stor uforstand og frykter at tusen kan miste helsesertifikatet.

Fylkeslegen har satt grenser for vekt og livvidde for oljearbeidere i Nordsjøen. Veier du over 120 kilo eller har en livvidde på over 115 cm, kan du bare glemme utreise. Fylkeslegen har konkretisert kravene til vekt og livvidde.

– Dette er en meget alvorlig sak, sier Ketil Karlsen, fagsjef HMS Offshore i Industri Energi, robust bygd og med lang fartstid i Nordsjøen. Den innebærer øvelser for å overleve i sjøen og fra helikopter.

– Fylkeslegen beveger seg på tynn is. Hans vurdering er dårlig faglig begrunnet i tillegg til at han beveger seg inn på ansvarsområdet til Petroleumtilsynet, som forvalter arbeidsmiljøloven offshore. Han har ikke en gang latt partene være høringsinstans før han sendte ut sitt brev om hvordan legene skal vurdere overvekt i forhold til helsekravene, sier Karlsen.

Sender friske folk hjem

– Han gjør vel bare jobben sin? – Fylkeslegen, som er statens representant, er i ferd med å støte ut av arbeidslivet kanskje tusen oljearbeidere. I dag mister rundt 200 oljearbeidere helsesertifikater årlig, hvorav 150 får dispensasjon og kan fortsette. Dersom fylkesmannens retningslinjer skal etterleves, kan rundt 1 000 oljearbeidere tape jobben. Fylkeslegen kan ikke ensidig se på vekt og livvidde. Etter vår oppfatning viser han dårlig skjønn når han sender ellers friske folk hjem.

– Det har vært antydet politisk streik i protest? – Det er et virkemiddel under vurdering. Vi kan med andre ord ikke utelukke politisk streik. Dette viser alvoret i situasjonen. Men aller først må Leif Sande i Industri Energi og Arve Bakke i Fellesforbundet ta kontakt med Roar Flåthen i LO for å sette tingene på plass. Fagbevegelsen skal ikke akseptere at en fylkeslegen eller en annen skinnmager embetsmann skal frata en arbeider helsesertifkatet fordi vedkommende er godt bygd, men ikke sjuk. Vi må også få på plass at Petroleumstilsynet er rette instans til å bestemme hvem som er skikket til arbeid i Nordsjøen.

Nei til fedme-politi

– Det virker som om du ikke er på talefot med fylkeslegen? – Sist vi var i samme rom, nektet jeg å ta ham i handa. Jeg betrakter ham som en fiende av vanlig arbeidsfolk, han viser forakt for arbeidsmiljøloven og overser treparts-samarbeidet. Vi trenger ikke noe fedme-politi.

– Men også du må innrømme at det kan være problematisk å være for tjukk? – Befolkningen blir stadig høyere og veier mer. Sånn er det bare, også for oljearbeiderne. Vi snakker om yrkesutøvere, som skal være fysisk skikket til å jobbe ute i 12 timer av gangen. I likhet med andre kroppsarbeidere, må disse bygge opp sin kropp for å tåle påkjenningene.

For svak i armene

En kollega som måler 190 cm, veier 124 kg og har et livmål på 124 cm har en aldeles utmerket helse og er i god fysisk form. Han klarte å bevege seg ut av helikopteret selv om han var utstyrt med en tung overlevelsesdrakt. Samtidig opplevde jeg, som også er ganske røslig, at jeg var for svak i armene til å karre meg om bord under en livbåtmanøver. Dette tok jeg konsekvensen av og startet treningen.

Olja har tatt konsekvensen av at fedme kan medføre skavanker, som høyt blodtrykk, høyt kolestrolnivå og svakt hjerte, men her snakker vi om ellers friske folk. Olja er opptatt av helsa, det ser vi blant annet på kostholdet ombord.

Vi kan ikke være Tarzan – Men du må innrømme at det er ikke enkelt for en røykdykker å hente ut en oljearbeider på 120 kg når øvelsene er basert på dukker med en vekt på 80 kg.

– Dette er et sidesprang. Røydykkere jobber ikke alene. Men istedenfor å angripe kraftkarer, må oljeindustrien ta ny teknologi i bruk og ellers tilrettelegge forholdene slik at fremtidige oljearbeidere verken skal være en Jane eller Tarzan, men normale mennesker som er i stand til å jobbe fram til pensjonsalderen, sier Ketil Karlsen, som er fagsjef HMS Offshore. Han forteller at telefonen knapt har vært kald etter at fylkesmannens brev ble kjent.

Annonse
Annonse