JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

64 mister jobben

Det gikk som fryktet under styremøtet i Opplysningen 1881 i går. Kontoret på Fagernes legges ned. 1. mars mister 64 ansatte jobben.

ahr@lomedia.no

– Det var dessverre ikke noen stor overraskelse. Administrasjonens innstilling ble vedtatt. De hadde allerede bestemt seg for å legge ned, før drøftingene med personalorganisasjonene startet, sier Hjørdis Henriksen, hovedtillitsvalgt for EL & IT i Opplysningen.

I går klokken 11 avholdt EL & IT Forbundet fanemarkering utenfor Opplysningens kontor i Nydalen. Rundt 50 fagforeningskamerater med faner fra EL & IT og andre LO-forbund møtte opp som en siste krampetrekning for å få styret til å snu. Men etterpå måtte Hjørdis Henriksen nærmest kjempe alene for å overbevise styret inne i styrelokalene.

– Det ble debatt, men til syvende og sist ble ledelsens innstilling vedtatt mot to av tre ansatterepresentanters stemmer. Den tredje, som representerer de uorganiserte, stemte for nedleggelse!

Fattig trøst

Et lite lysglimt i gårsdagens behandling er at det blir litt mer penger å fordele på de ansatte som nå mister jobben. Styret gikk inn for 2,5 millioner kroner mer til omstillinger, noe som EL & IT klubben gikk inn for skal fordeles på de ansatte. Det vil si 35.000 kroner per hode i tillegg til den ordinære sluttpakken.

– Det er en fattig trøst, sier Henriksen, som de siste årene har måtte se på at mange av Opplysningens kontorer har forsvunnet.

– Når en slik beslutning blir tatt av styret, er den så endelig, sier Henriksen.

Det er bare ni måneder siden 77 ansatte på Sortland måtte si takk for seg. 1. mars må 64 ansatte i Fagernes gjøre det samme.

– Det er bittert når vi samtidig ser at bedriften benytter seg av så mange midlertidige ansettelser. Et stort antall av dem er ulovelige, sier Henriksen.

70 årsverk er midlertidige, 40 av disse som tilkallingsvikarer eller på ringelister.

– De 40 årsverk i tilkallingshjelper er etter vår mening ulovelige og noe vi kommer til å arbeide for å få grep om. Det er meningsløst å legge ned en hel avdeling med faste ansatte som per dags dato bortimot tangerer bruken av midlertidig tilsettinger, sier Henriksen.

Starter nedlegging

På Fagernes er stemningen heller ikke særlig høy om dagen. Men tillitsvalgt Wencke Dokken Bergli sier gårsdagens beslutning bare var en bekreftelse på det de ansatte fryktet ville skje.

– Vi skjønte jo at det gikk den veien. Vi har forsøkt å komme med innspill, uten å bli hørt. For eksempel mente vi at kontoret kunne ha vært reddet dersom trafikk ville blitt overført til oss ved sykdom og ferieavvikling ved de andre kontorene. I tillegg burde man jo ha fjernet de midlertidige, sier Bergli.

Nå forbereder de ansatte seg på å rydde pulten. Mandag begynner de med individuelle samtaler. Da blir det også klart hvem som blir hyret inn for å holde jobbsøkerkurs.

– Vi håper bedriften går for et lokalt rekrutteringskontor som kjenner markedet, sier Bergli.

Annonse

Flere saker

Annonse