JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bryr seg lite om Arbeidsretten

Montørklubben i Reber Schindler pålegges av Arbeidsretten å ta i bruk igjen dataverktøyet PDA. Men ingen montører har tenkt å følge pålegget.

ahr@lomedia.no

I 2006 fikk flere av heismontørene i Reber Schindler installert PDA-systemet Field Link, en datamaskin hvor alle jobbene blir registrert. Denne PDAen skulle gjøre det enklere å føre timer, registrere antall innkomne jobber og administrere fakturaer.

Det har imidlertid også gjort at arbeidsgiveren kan følge montørenes arbeidsdag tett. Før innføringen av systemet, ble klubben og arbeidsgiveren enige om retningslinjene for bruken. Disse retningslinjene har arbeidsgiveren brutt, mener heismontørene, som 1. februar leverte tilbake hele systemet.

Ikke medhold

Fredag 5. februar stevnet NHO og Reber Schindler både LO, EL & IT og montørklubben for tariffstridige aksjoner. Både LO og EL & IT har sagt seg enig i det, og oppfordret heismontørene om å ta i bruk systemet igjen. Partene møttes i retten på onsdag, og nå ligger dommen på bordet.

Også Arbeidsretten mener montørene agerer tariffstridig og sier klubben plikter å bringe aksjonen til opphør umiddelbart. Men slik saken står nå, har ingen heismontører tenkt å ta i bruk PDAene.

– Vi dukker nå ned i dommen, men har samtidig sagt klart i fra til arbeidsgiveren at ingen har tenkt å bruke dette verktøyet. Arbeidsgiveren vår har brutt den avtalen vi var enige om. Vi har strevd med dette i over tre år, gjennom mange forhandlinger. Nå er nok nok, sier leder av heismontørenes forening, Rune Larsen.

Krever forbedringer

Han sier klubben er villig til å snakke med ledelsen om forbedringer, og også har mange forslag til hvordan verktøyet kan fungere. Men så langt har man snakket for døve ører.

– Vi er åpne for dialog. Men dagens system har mange mangler, og inntil vi er enige om en avtale og hvordan verktøyet skal brukes, kommer ingen av oss til å bruke det, sier Larsen.

Han sier heismontørene står samlet i denne saken. Da de ansatte i Oslo kom på jobb en morgen og møtte PDAene liggene på et langbord, sammen med dommen, var det ingen som rørte på et øyelokk.

– Nei, her feiger ingen ut. Her er det disiplin i rekkene, sier han.

Erstatning?

I den opprinnelige stevningen, krevde bedriften erstatning fra montørklubben for tap på rundt 300.000 kroner dagen. Klubben sådde tvil om tallene, noe som gjorde at erstatningskravet ikke ble behandlet i Arbeidsretten i denne omgang. Men spørsmålet kan komme opp igjen.

– Vi kan ikke se at det er noe tap for noen. Alle går på jobb som vanlig, og nå er alle også vant med å skrive manuelle timelister, så da går det som smurt. Tror ikke bedriften taper noe på dette, sier Larsen.

Annonse
Annonse