JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anker verftsdommen

NHO, Norsk Industri og de ni verftene har besluttet å anke Oslo tingretts dom i allmenngjøringssaken. De vil trolig begjære at den legges fram for EFTA-domstolen i Luxemburg.


17.02.2010
13:48
16.12.2013 12:38

– Ja, det stemmer. Det er besluttet at tingrettens dom blir anket, bekrefter Svein Oppegård, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis, magasinett.org.

Tapte på alle punkter

29. januar avsa Oslo tingrett sin dom i saken som ni norske verft, NHO og Norsk Inudstri hadde anlagt mot Tariffnemnda og Staten. Vedtaket om allmenngjøring av norsk lønn ved verftene er korrekt, mente tingretten. Saksøkerne tapte på alle punkter.

Oslo tingrett er av den oppfatning at

– allmenngjøringsforskriften ligger innenfor allmenngjøringsloven, også i lys av EØS-retten.

– forskriften er forenlig med EØS-retten fordi den er forenlig med EUs utsendingsdirektiv.

– det uansett ikke er påvist forhold som innebærer ugyldighet etter EØS-avtalen art. 36.

– at Tariffnemnda ikke har begått saksbehandlingsfeil under behandlingen av Fellesforbundets og LOs begjæring om allmenngjøring.

– at Tariffnemndas medlemmer ikke har vært forutinntatt da allmenngjøringen ble behandlet.

– Forskriften er ugyldig

Ankefristen går først ut 2. mars, men arbeidsgiverorganisasjonene og verftene har ifølge Svein Oppegaard allerede bestemt seg for å anke dommen. Anken er formelt ikke sendt, presiserer han.

– Vi mener fortsatt at forskriften er ugyldig, sa NHO-direktøren til magasinett.org samme dag som dommen falt. Saksøkerne har tydeligvis ikke skiftet mening siden det.

Vil få stanset NSTB-saken

I forbindelse med verftsanken prøver advokatfirmaet BA-HR å få stanset behandlingen av ankesaken som Norwegian Service Team Baltija UAB har varslet mot Arbeids- og Inkluderingsdepartementet og Staten.

Det heleide, litauiske datterselskapet til Haugesund-baserte Norwegian Service Team Industri som har utleie av (utenlandsk) personell som hovedforretningsområde, gikk i fjor til sak mot allmenngjort norsk tarifflønn og Arbeidstilsynet som hadde gitt Norwegian Service Team pålegg om å følge allmenngjøringsforskriften. Norwegian Service Team tapte på alle punkter i Oslo tingrett og anket dommen inn for Borgarting lagmannsrett.

11.200 kroner i måneden - brutto

Rettssaken gjaldt tvisten om pålegg gitt etter allmenngjøringsforskriften for byggeplasser - som blant annet innebærer lovfestet norsk minstelønn etter tariffen. Uenigheten dreide seg om vedtaket til Direktoratet for arbeidstilsynet var gyldig - eller ikke.

Arbeidstilsynet i Haugesund hadde truffet to litauiske bygningsarbeidere under en regulær tilsynsrunde som begge var ansatt i Norwegian Service Team Baltija UAB. Det viste seg at de to hadde en brutto månedslønn på 1.100 litas (rundt 2.800 kroner). Lønna ble justert til 4.340 kroner fra 1. mai 2008.

Videre fikk arbeiderne utbetalt et utenlandstillegg på rundt 280 kroner dagen - et krav fra litauiske myndigheter for ansatte som sendes på jobb i utlandet. Det ga en samlet brutto månedslønn på rundt 11.200 kroner. De jobbet i rotasjon - seks uker på jobb i Norge, to uker fri i Litauen. Rotasjonen ville fått navnet 42-14.

I følge allmenngjøringsforskriftens § 4 var minstelønna for ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring på tidspunktet for pålegget 125,50 kroner i timen. Fra 1. november 2008 var den på 132,50.

Vil vente på utfallet av verftsanken

Magasinett.org har i dag begjært og fått innsyn i BA-HRs prosesskriv til Borgarting lagmannsrett, ført i pennen av advokat Tarjei Thorkildsen. Thorkildsen har vært partshjelper for Norsk Industri i verftenes rettssak mot vedtaket om allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten ved verftene over hele landet.

I skrivet varsler han at Norwegian Service Team Baltija vil anmode lagmannsretten om å stanse NSTBs ankesak "i påvente av rettskraftig avgjørelse i saken som STX Norway Offshore..." samt åtte andre verft, NHO og Norsk Industri har tapt mot Staten og Tariffnemnda i første rettsinstans. Grunn: til dels sammenfallende tema.

"Dette søksmålet (anken i verftssaken) antas å avklare grunnleggende spørsmål som også vil være avgjørende for nærværende sak (anken til Norwegian Service Team Baltija UAB)", heter det i skrivet.

Spørsmålet om stansing av NSTBs ankesak er allerede blitt drøftet med Regjeringsadvokaten, men avgjørelsen er ikke tatt.

Allmenngjøring for byggeplasser ugyldig?

I prosesskrivet bruker BA-HR og Thorkildsen de samme argumentene som han og NHOs advokater brukte under verftenes rettssak mot Tariffnemnda og allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten.

Men med en vesentlig forskjell: denne gang påstår BA-HRs Thorkildsen at Arbeidstilsynets vedtak er ugyldig "på grunn av hel eller delvis ugyldighet ved forskrift for allmenngjøring av tariffavtaler for byggeplasser i Norge av 6. oktober 2008 (fornyelsesvedtaket, red. anm.)".

NHO stemte for allmenngjøring på bygg

"Skytset" rettes nå også mot Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av norsk tarifflønn (og andre goder) på norske byggeplasser, ikke bare ved verftene. Dette kan oppfattes som noe spesielt, ettersom også NHOs representant i Tariffnemnda, Nina Melsom, stemte for allmenngjøring av Fellesoverenskomsten for byggfagene i oktober 2008. Vedtaket var forøvrig enstemmig.

Videre anføres det at allmenngjøringsforskriften for byggeplasser er ugyldig på grunn av saksbehandlingsfeil fra Tariffnemndas side, og at forskriften er delvis ugyldig fordi den er i strid med EUs utsendingsdirektiv og EØS-avtalens artikkel 36.

Påstandene og argumentasjonen er altså nøyaktig de samme som i verftssaken som gikk for Oslo tingrett i desember i fjor.

Helgardering

For å "helgardere" seg - i tilfellet Borgarting lagmannsrett skulle komme fram til at allmenngjøringsforskriften for byggeplasser faktisk er gyldig - anfører NST Baltija UAB og deres advokatfirma BA-HR "at tingretten har lagt feil forståelse av allmenngjøringsforskriftens § 6 vedr. utgifter til reise, kost og losji til grunn".

"Denne bestemmelsen kan ikke få anvendelse på den ankende parts ansatte ettersom disse ikke er sendt ut på oppdrag av arbeidsgiver hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig, slik bestemmelsen rettslig må forstås", heter det i prosesskrivet.

– Lider av avgjørende feil

Den ankende part, altså NST Baltija UAB, mener dessuten at Tariffnemndas saksbehandling av allmenngjøringen "lider av avgjørende feil".

LO og Fellesforbundet har erklært partshjelp for saksøkte Staten og Arbeids- og Inkluderingsdepartementet i NSTBs ankesak.

– Omgår allmenngjøringsforskriften

I brevet til Borgarting lagmannsrett heter det blant annet:

"LO og Fellesforbundet opplever i stadig større grad at arbeidsgivere trekker store beløp i reise, kost- og losji av den minstelønnen som er fastsatt i de gjeldende allmenngjøringsforskriftene. Som i denne sak gjennomføres dette ved at utenlandske arbeidstakere blir 'inntatt (ansatt) på arbeidsstedet'. Den omgåelsen som på den måten finner sted, undergraver effekten av de allmenngjøringsvedtak som er fattet, særlig innenfor byggebransjen og verftsindustrien. Dette truer også allmenngjøringsordningen som sådan."

Og videre:

"Saken berører både beskyttelse av det norske organisasjons- og forhandlingssystemet mot undergraving av tariffestede vilkår og opparbeidede rettigheter, og også beskyttelse av utstasjonert arbeidskraft mot sosial dumping. Begge forhold ligger klart innenfor LO og Fellesforbundets formål og virkeområde."

Der er LO-advokat Håkon Angell som kommer til å være partshjelper.

17.02.2010
13:48
16.12.2013 12:38



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker