JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvesser knivene

Likelønn blir viktigst i årets tariffoppgjør. Men representantskapet i LO har gode uttalelser også på sosial dumping og på etter- og videreutdanning.

ahr@lomedia.no

Likelønn var den røde tråden i det meste av det LO-leder Roar Flåthen la vekt på i sin innledning da LOs representantskap i dag vedtok retningslinjene for årets tariffoppgjør.

– Likelønn er et mangehodet troll. Spørsmålet gjelder både i lavlønnsgruppene og blant dem med høyere utdanning. Vi må tak i likelønnsproblemene der de er, og bruke det tariffpolitiske verktøyet, sa Flåthen, og fikk trampeklapp for det. Mange benyttet da også sin tid på talerstolen til å berømme LO-lederen for hans tydelighet i likelønnsspørsmålet, også Jan Olav Andersen fra EL & IT Forbundet.

– Jeg er glad for at LO-lederen på denne måten setter kursen i denne debatten, sier Andersen.

Ikke mer dumping

Forhandlingslederen i EL & IT Forbundet var imidlertid mer opptatt av formuleringene rundt sosial dumping. I uttalelsen sier LO at man i forhandlingene vil ta opp med motparten «behovet for felles forståelse mellom partene om allmenngjøringsinstituttet» og at «partene i fellesskap skal ta kontakt med regjeringen for å få på plass lovgivning som letter muligheten til å få allmenngjort tariffavtaler». EL & IT Forbundet har gjort intense forsøk på å få allmenngjort elektooverenskomsten, men har blitt stoppet i tariffnemnda på grunn av svært strenge dokumentasjonskrav. Samtidig kunngjorde NHO nylig at de vil anke dommen mot Staten og tariffnemnda for allmenngjøringsvedtaket i verftsindustrien, og varslet at de vil ha saken behandlet innenfor EØS-systemet.

– Lov om allmenngjøring er det viktigste verktøyet i kampen mot sosial dumping, men NHO har satt inn store styrker for å svekke det. Vinner de frem, truer det hele den arbeidsmodellen vi har valgt i dette landet. Derfor frykter vi forslaget om et partssammensatt utvalg som gir NHO mulighet til å gjøre loven dårligere, sier Andersen.

Også Eldar Myhre i Fellesforbundet var opptatt av dette.

– NHO håper på en ny dom i EU som kan spille fagbevegelsen over sidelinja. Vi må sikre at vi har gulvplanker i vårt lønnssystem, og dette kan vi sikre ved allmenngjøring. Har vi ikke det på plass, hjelper det ingen verdens ting med likelønnspotter, mente han.

Mer EVU

Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO varslet tidligere i år at etter- og videreutdanning (EVU) ikke kommer til å bli noe stort tema i årets oppgjør. Det er da heller ikke nevnt blant LOs hovedkrav, men har fått god plass i den tariffpolitiske uttalelsen. Der står det blant annet at «Finansiering av livsopphold er den fortsatt den store uløste saken i EVU-reformen. Denne utfordringen løses best gjennom et trepartssamarbeid, og det må startes et arbeid for å etablere samarbeidsprosjekter på dette området».

– Etter- og videreutdanning er kanskje viktigere nå enn noen gang, med en pensjonsreform der vi skal stå lenger i arbeid. Vi har bedre argumentasjon i dag enn tidligere, og vi må få på plass finansiering av livsopphold og kompetansetillitsvalgte ute i bedriftene, mente LO-leder Roar Flåthen.

I

Annonse
Annonse