JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter strømprisene

Norsk Industri frykter mange arbeidsplasser vil ryke grunnet de høye strømprisene.

De norske kraftprisene er skyhøye for tiden, så høye at til og med strømselskapene sliter med å få det til å gå rundt. Og de høye prisene bekymrer direktøren i Norsk Industri.

– Uforutsigbarheten i det norske kraftmarkedet er så stor at en vil tenke seg om en og to ganger om man vil investere i Norge. Og det kan bety at industrien vrir seg ut ifra Norge og investerer i land med stabile priser og hvor de får langvarige kraftkontrakter, sier adm. dir. Stein Lier- Hansen til TV 2.

Vanskelig

Med en strømpris på rundt 12 kroner på det verste, koster det mer enn det smaker å holde i gang produksjonen hos flere selskaper. For privatpersoner betyr strømprisene noen ekstra tusen kroner i løpet av et år. For store industriselskap kan det bety ekstrakostnader på flere millioner i løpet av kort tid. Noen velger å holde stengt enkelte dager, mens andre holder en lavere snittproduksjon.

På Skogn i Nord-Trøndelag har man stengt produksjonen hele ni dager allerede i år.

– Når strømmen er så dyr som nå, er det mer lønnsomt for oss å selge strøm enn å produsere papir. Vi produserer kun det vi må, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til nationen.no.

Ønsker forutsigbarhet

Nettopp slike eksempler gjør direktøren i Norsk Industri betenkt.

– Det er et tankekors at man har et system hvor staten og det offentlige tjener milliarder på høye kraft priser og de ekstreme utslagene vi har nå, mens næringslivet og folk flest betaler skjorta, så dette er en form for skjult beskatning, mener Stein Lier-Hansen, som håper på en politikk som gir forutsigbarhet for industrien.

Annonse
Annonse