JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønner seg å være mann

Det lønner seg å være mann fordi kvinner tjener 85 kroner for hver 100-lapp menn tjener. Slik var det i 2008, og omtrent slik har det vært siden 1997. En av årsakene er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Dette fremgår av Samfunnsspeilet, utgitt av Statistisk Sentralbyrå (SSB). Siste utgave er viet likestilling og likelønn.Her kan du se hovedinnholdet i Samfunnsspeilet.

Både kvinner og menn har hatt en jevn lønnsvekst det siste tiåret uten at kvinnene har nærmet seg menns lønnsnivå. I 2008 tjente kvinner 85 kroner i gjennomsnitt for hver 100-lapp menn tjente, mens de tjente i underkant av 84 kroner i 1997.

En av årsakene til lønnsforskjellen er det kjønnsdelte arbeidsmarked, der kvinner og menn velger forskjellige yrker og har forskjellig arbeidstid. Forhandlingssystemet er med på å opprettholde den stabile forskjellen. Disse vokser når vi blir foreldre. Mødrene mister yrkeserfaring når de er borte fra arbeidslivet i forbindelse med fødsler og er slik med på å øke lønnsforskjellene.

Kvinner jobber deltid

En klart større andel kvinner enn menn jobber deltid, 43 prosent mot 13 prosent av alle kvinnelige og mannlige sysselsatte. Blant kvinnene er det særlig blant dem med flere enn et barn under 16 år som arbeider deltid, mens det for menn er deltidsarbeid et tillegg til studier eller mot slutten av arbeidslivet.

Innenfor kontor- og kundeserviceyrker, som er kjennetegnet av et forholdsvis lavt lønnsnivå ifølge SSB, er det tilnærmet ingen forskjell i lønn mellom kvinner og menn. Kvinner tjente 98,8 prosent av det menn gjorde i disse yrkesgruppene i 2008. Andre yrker i privat sektor med et relativt lavt lønnsnivå er salg og service. Her tjente kvinner 86,4 prosent av menns lønn i 2008.

Utdanning gir lønnsgap

Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning. Men i valg av fag velger både kvinner og menn svært tradisjonelt. Flertallet av kvinnene velger humanistiske fag, lærerutdanning og helse- og sosialfag, mens menn velger økonomi og tekniske fag.

SSB finner det overraskende at lønnsforskjellen vokser med utdanningsnivå. Forskjellen er størst blant dem med kort høyere utdanning, altså til og med fire år. Her tjente kvinnene 79 prosent av menns lønn i 2008. Dette har sammenheng med at menn og kvinner har vidt forskjellige yrker og næringer i privat og offentlig sektor, som betaler ulikt for høyere utdanning.

Bedre i Norden

Sammenliknet med andre europeiske land er forskjellen mellom menns og kvinners lønn i Norge, altså 16 prosent, noe mindre enn for snittet i EU-landene. Eurostats oversikt (EUs statistikk) viser at lønnsforskjellen for alle EU-landene under ett var på 17 prosent i 2007. I Tyskland tjente kvinnene i snitt 23 prosent mindre enn mennene. I Danmark, Sverige og Finland er forskjellen henholdsvis 18 og 20 prosent.

Annonse
Annonse